Bez priznanja Kosova Srbija ne može u EU

0

Ministar za bezbednosne snage Kosova Agim Čeku izjavio je da je Srbija čekala odgovarajući trenutak da uhapsi haškog optuženika Ratka Mladića kako bi ubrzala put ka učlanjenju u Evropsku uniju, ali je ocenio da bez priznanja Kosova, to neće moći da ostvari.

PRIŠTINA, 8. juna 2011. (Beta) – Ministar za bezbednosne snage Kosova Agim Čeku izjavio je da je Srbija čekala odgovarajući trenutak da uhapsi haškog optuženika Ratka Mladića kako bi ubrzala put ka učlanjenju u Evropsku uniju, ali je ocenio da bez priznanja Kosova, to neće moći da ostvari.

“Mladića su štitile bezbednosne strukture Srbije i njegovo hapšenje je moglo da se dogodi mnogo ranije, ali je Vlada Srbije čekala trenutak da ga proda što skuplje. Kako god, hapšenje Mladića je dobra vest za medjunarodnu pravdu i za Srbiju, pošto može da utiče na skraćenje puta učlanjenja u EU”, kazao je Čeku, a prenose prištinski dnevni listovi.

Bivši kosovski premijer je, medjutim, istakao da Srbija neće postati članica EU bez priznanja nezavisnosti Kosova.

“Što bliže Srbija bude učlanjenju u Evropsku uniju, tim više će se povećati podsećanja da ona treba da prizna državu Kosovo. Na kraju će doći vreme kada će Srbiji jasno biti rečeno da je priznanje Kosova jedini put za njeno učlanjenje u EU”, kazao je Čeku.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.