Tržište stabilno ali nedovoljno razvijeno

BEOGRAD, 8. juna 2011. (Beta) - Viceguvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Mira Erić Jović ocenila je u sredu da je tržište osiguranja u Srbiji stabilno i solventno ali da nije dovoljno razvijeno.

Erić Jović je na konferenciji o osiguranju, koju je organizovala revizorska kuća KPMG, kazala da je od 2004. godine, kada je NBS počela da radi superviziju tržišta osiguranja, bilansna suma osiguravajućih kompanija porasla četiri puta, da je kapital udvostručen, da je tehnička rezerva porasla šest puta, ukupna premija 2,5 puta a životnog osiguranja pet puta.

Ona je kazala da je, medjutim, prosečna premija u 2010. godini iznosila 73 evra a da je premija životnog osiguranja iznosila 12 evra. "To nije dobro, čak ni ako se uporedi region", rekla je ona ali i dodala da je u prvom kvartalu ove godine, ako se meri visina premije nastavljan pozitivan trend rasta.

Prema njenim rečima, u Srbiji posluje 26 osiguravajućih društava a 19 je u većinskom stranom vlasništvu. "To je dobar signal da tržište osiguranja ima potencijal za dalji rast", rekla je Erić Jović.

Pogledajte još