Dačić na Crnomorskoj konferenciji u Bukureštu

BUKUREŠT, 8. juna 2011. - Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u sredu u govoru na konferenciji u Bukureštu da će "region Crnog mora (BSEC), kao jedan od najvažnijih evroazijskih transportnih i energetskih čvorišta i dalje biti region izazova".

Dačić je naveo da bi Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) "morala da potvrdi svoju ulogu i lidersku poziciju u regionu, s obzirom da je, prema broju zemalja-članica, najveća medjunarodna organizacija u širem regionu Crnog mora".

BSEC bi trebalo da bude partner od poverenja i u saradnji sa drugim medjunarodnim činiocima, pre svih Evropskom unijom, te, u tom kontekstu, "unapredjena efikasnost, politika orijentisana na konkretne rezultate postaju prioritet", naveo je Dačić.

"Nažalost, najveći infrastrukturni projekat BSEC - Crnomorski prsten, povodom kojeg je potpisan Memorandum o razumevanju u Beogradu 2007. godine, još čeka realizaciju", naglasio je Dačić.

Precizirao je da "Srbija, koja je uključena u taj projekat preko panevropskog koridora 10, aktivno učestvuje u njegovoj harmonizaciji i u svom delu Republika Srbija će dati konkretan doprinos kako bi se ubrzalo sprovodjenje ovog projekta".

(Beta)

Pogledajte još