RECEPT ZA SAVRŠENU VEZU: Seks pet puta nedeljno i dve svađe mesečno

Recept za savršen brak ili vezu uključuje šest smislenih razgovora i tri duge šetnje svakog meseca, pokazalo je istraživanje.

Studija koja je obuhvatila 2.000 odraslih osoba u srećnom braku u Velikoj Britaniji takođe pokazuje da imaju koristi od zajedničkog kratkog odmora dva puta godišnje, kao i od dva duža odmora. I isplati se biti nežan, jer najzadovoljniji parovi računaju da imaju seks pet puta nedeljno i govore "Volim te" do 20 puta na dve nedelje.

Studija koju je naručila hotelska kompanija "Varner Leisure Hotels" takođe je otkrila 50 najboljih elemenata koji su ključni za srećan brak – uključujući bavljenje sopstvenim hobijima i interesima, omogućavanje drugoj polovini da vas vidi u najgorem izdanju i blesave akcije koje činite zajedno.

Parovi takođe pridaju važnost tome da slušaju jedno drugo kako gunđaju o poslu, da pokažete partneru koliko ste ponosni na njega i da poštujete druge.

- Nismo bili iznenađeni kada smo videli da su kratke pauze jedan od tajnih sastojaka srećnog braka - rekao je Sajmon Tompson, generalni direktor hotelske grupe samo za odrasle, koja je naručila istraživanje.

Saveti za srećan brak

- Mnogi parovi koji nas posećuju kažu da se osećaju bliže nakon romantičnog vikenda u kojem se opuštaju zajedno – i svakako pomaže to što ni jedno ni drugo ne moraju da rade kućne poslove. Čini se da je ovo kvalitetno vreme provedeno u zajedničkim interesima, pobednička formula za trajni brak, zajedno sa vrednovanjem vremena odvojenog za bavljenje individualnim hobijem. Međutim, kao što ovo istraživanje jasno pokazuje, potrebna je dobra mešavina humora, privrženosti, razumevanja i interesovanja da bi veza bila uzbudljiva - rekao je Tompson.

Ostali saveti koje dele oni koji su duboko srećni u braku uključuju opraštanje loših navika, nespavanje zbog svađe i zatvaranje očiju kada je partner neraspoložen ili dosadan. Dok drgi tvrde, da je recept u tome da će zajedno isprobati nove stvari, otići negde vikendom i iznenaditi drugu polovinu neočekivanim poklonima.

Definicija romantike se razlikuje od osobe do osobe

Neki od parova veruju da je ključ njihovog uspeha u tome da biraju svoje bitke, da se ne uvrede ako partner koristi toalet pre njih – i da uvek staju na njegovu stranu, bez obzira na to da li su u pravu ili nisu. Pravedna raspodela kućnih poslova utire put uspešnoj zajednici, kao i mogućnost da se smejemo jedni sa drugima nakon svađe.

Istraživači su takođe otkrili da 63 odsto odraslih u braku pridaje veliki značaj tome da se njihova druga polovina ponaša romantično – pri čemu je svaki peti impresioniran većim gestovima kao što je rezervacija putovanja.

Više od sedam od deset njih smatra da zajedničko druženje bez ikakvih ometanja može dodati uzbuđenje svakoj vezi – i podsetiti ih zašto se toliko vole.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još