Uskladjivanje akciza – nov namet

BEOGRAD, 8. juna 2011. (Beta) – Poslanici opozicije najavili su u sredu da neće podržati izmene Zakona o akcizama jer će, kako su naveli, dovesti do poskupljenja goriva i novih nameta za gradjane i privredu.

Opozicija je u sredu u raspravi o izmenama Zakona o akcizama u Skupštini Srbije navela da država ponovo prebacuje teret krize na gradjane ispunjavajući uslove Evropske unije i lošom ekonomskom i energetskom politikom ugrožava standard gradjana “koji će plaćati najskuplji benzin u regionu”.

Izmene Zakona o akcizama predvidjaju da se akcize na domaća i uvozna goriva izjednače tako da za sve vrste motornih benzina važi jedinstvena akciza od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar. Zbog uskladjivanja akciza benzin će poskupeti 4,5 dinara po litru, a dizel dva dinara.

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je da je izmena zakona “neprihvatljiva” jer će gradjani Srbije i dalje plaćati neopravdano skup benzin.

Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) najavili su da neće podržati “novi namet gradjanima”, uz ocenu da je izmena zakona još jedan dokaz nesposobnosti vlade.

Poslanik SNS Dragan Šormaz rekao je da bi akcize trebalo smanjiti jer samo povećanje ne znači da će se i republički budžet bolje puniti.