POVEĆAVA RIZIK OD RAZVOJA HRONIČNIH BOLESTI: Kako manjak sna slabi imunitet?

Kvalitet i količina sna uveliko utiču na život koji vodimo - od svakodnevnog funkcionisanja, preko raspoloženja, pa sve do zdravlja srca.

Jedan od manje poznatih uticaja sna je kako on utiče na imuni sistem, koji je odgovoran za borbu protiv infekcija i bolesti.

Dobar, kvalitetan san može da vam pomogne u održavanju vašeg imunog sistema jakim i zdravim. Ako vam je imunitet slab, rizikujete mnoge bolesti i otežavate obavljanje svakodnevnih obaveza što sa sobom povlači i još neke negativne posledice.

Istraživanja procenjuju da spavanje od pet sati ili manje tokom noći povećava rizik od smrtnosti od svih uzroka za 15 odsto. Manjak sna povećava rizik od razvoja hroničnih stanja poput gojaznosti, dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Osim toga, rezultati brojnih istraživanja pokazali su da je nedovoljna količina sna u stanju da oslabi prirodni imunitet naših ćelija za čak 70 odsto.

Ovako oslabljene ćelije mnogo teže se bore protiv raznih virusa kao što je korona, što dovodi ne samo do povećanog rizika od zaraze, nego i do sporijeg oporavka nakon preležane bolesti.

Razumevanje veze između sna i imunog sistema je bitno, a evo i zašto je spavanje ključno za imunitet.

- Umesto da kažete da ste bolesni i umorni, recite da ste prvo umorni, pa bolesni. Kada smo budni naš mozak i telo koriste posebne hemijske glasnike poznate kao neurotransmiteri za komunikaciju informacija od nervnog sistema do imunog sistema i ostatka tela. Spavanje pomaže da napunite "zalihe ovih hemikalija" kako biste mogli sledećeg dana normalno da funkcionišete - objašnjava psihijatar dr Šeldon Zablov.

Kada ne spavate dovoljno ili kada loše spavate, napraviće se manje molekula neurotransmitera. To znači da mnoge telesne funkcije, uključujući funkciju vašeg imunog sistema, neće raditi kako treba.

- Na primer, imuni sistem i endokrini sistem koji proizvode hormone neće moći zajedno da "komuniciraju", što rezultira lošijim zdravljem. Nakon toga dolazi do osećaja iscrpljenosti. Nedostatak sna na kraju slabi našu imunsku obranu - dodaje dr Zablov.

Dok spavamo, naša telo proizvodi više belih krvnih zrnaca i citokina, koji deluju kao glasnici imunnog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti.

Dr Zablov preporučuje da san stavite na prvo mesto, jer ćete tako omogućiti telu da proizvodi veći broj antitela.

- Nedostatak sna čini vas osetljivijim na prehladu - kaže dr Viktorija Glas.

Dobar san je bitan kada ste bolesni

Ako se kvalitetno naspavate, učinili ste veliku uslugu svom telu, odnosno njegovom obrambenom mehanizmu.

S manje kvalitetnim snom smanjujete šanse za kvalitetnu reakciju imunog sistema zbog čega ste u budućnosti podložniji bolestima. Manjak sna slabi barijere i ćelijske funkcije koje su zaslužne za jačanje imuniteta, zbog čega te barijere slabe i reakciju imunog sistema na bolest tako što ona postaje sporija.

- Kada se zarazimo patogenom, kao što je Kovid-19 ili grip, naš imunni sistem pokreće napad punih razmera i masovno povećava svoju aktivnost - kaže neuronaučnik dr Čelzi Rohoaršajb.

Ako ste se ikada osećali pospano i umorno dok ste bili bolesni, dr Rohoaršajb objašnjava kako promene u aktivnosti imuniteta skoro uvek utiču na naš san, što obično dovodi do dužeg spavanja i i potrebe za spavanjem tokom dana.

Budući da duboki san jača naš imuni sistem i stvara antitela i T-ćelije, važniji je nego ikad kada smo bolesni.

- T-ćelije su vrsta belih krvnih ćelija koje su bitne za borbu protiv bolesti - kaže dr Rohoaršajb.

Studije pokazuju da se aktivnost T-ćelija zapravo pojačava tokom spavanja, što znači da se većina borbe protiv bolesti događa noću.

Ako se dobro naspavate na svom godišnjem odmoru, kvalitetan san će duplo povećati antitela u organizmu, ojačaće prirodnu reakciju imunog sistema na antigene i osvestiti imunsku memoriju, odnosno "podsetiće" antitela s kojim antigenima su se susrela ranije.

Prema mišljenju dr Olufanke Afolabi-Braun, sa odeljenja za plućnu medicinu i medicinu spavanja u dečjoj bolnici u Filadelfiji, san može da pomogne vašem telu da se brže oporavi, piše "Real Simple".

- Tokom spavanja oslobađaju se hormoni rasta. Posao hormona rasta uključuje pomoć u obnavljanju tkiva, podsticanju ćelijske deobe i zamene starih i oštećenih ćelija - objašnjava doktor.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još