Imovinska prava najveća prepreka u dijalogu

BEOGRAD, 9. juna 2011. (Beta) - Šef tima Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je u četvrtak da je pitanje ostvarenja imovinskih prava najveća prepreka u dijalogu Beograda i Prištine.

Stefanović je na konferenciji o prisilnim migracijama rekao da u pregovorima Beograda i Prištine za ostvarenje imovinskih prava veliki problem predstavlja pitanje katastra i ujednačavanje dva različita katastarska sistema.

On je rekao da je kosovski katastar pun problematičnih podataka i da je za 11 godina na Kosovu rešeno samo 7,7 odsto imovinskih sporova i 72 slučaja otudjene imovine, što je i razlog zbog kojeg nema povratka interno raseljenih.

"Važno je da se uspostavi mehanizam koji će omogućiti da ljudi mogu da ostvare svoja prava, bez obzira na to koju državu podržavaju", rekao je Stefanović.

On je rekao da su dosadašnji pregovori pokazali da je dijalog Beograda i Prištine moguć, ali da je neophodno da se omogući da vlasnici dodju do svoje imovine na način koji nije diskriminatorski. Prema njegovim rečima u Srbiji živi više od 200.000 raseljenih sa Kosova koji ne mogu da ostvare svoja prava, a broj povratnika dostigao je tek nekoliko hiljada.

Pogledajte još