EK pohvalila Srbiju

LUKSEMBURG, 9. juna 2011. – Ta ocena je u polugodišnjem izveštaju o sprovodjenju slobodnog viznog režima Evropske unije za zemlje Zapadnog Balkana, u koji je imala uvida agencija Beta.

Evropska komisija podvlači da su vlasti Srbije pokrenule i kampanju obaveštavanja o uslovima za legalno putovanje u “šengenski prostor” EU s biometrijskim pasošima, a uveden je i pojačan nadzor na granicama da se spreči zloupotreba bezviznog režima, uz proveru povratnih putnih karata, kao i dokaza o dovoljnim sredstvima za boravak u šengenskoj zoni.

To je navedeno u dokumentu koji je u četvrtak u Luksemburgu podnet Mešovitom odboru ministara unutrašnjih poslova i pravosudja evropske dvadesetsedmorice i zemalja izvan EU koje su uključene u “šengenski prostor” – Norveške, Švajcarske, Islanda i Lihtenštajna.

Ključna ocena izveštaja izvršnog tela EU, koja potvrdjuje već data uveravanja zvaničnika Unije da zasad ne preti bilo kakva promena slobodnog viznog režima za Zapadni Balkan, glasi da je “značajno što većina putnika iz tih zemalja dolazi u dobroj veri u EU”, dok samo mali broj lica, i to u preko 80 slučajeva Roma i etničkih Albanaca, zloupotrebljava tu povlasticu i neosnovano traži azil.

(Beta)