ČETIRI SAVETA DERMATOLOGA: Kako negovati kožu u tridesetim?

Vaše 30-te su doba u kojem nega kože postaje kritična jer ste u fazi u kojoj se smatra da proizvodnja kolagena značajno opada. Ako ste videli da na vašem licu postoje praznine ili "mala udubljenja" na obrazima ili čelu i da sada imate fine bore kojih ranije nije bilo, to su znaci da kolagen malo po malo nestaje.

Zbog toga, nega kože ne bi trebalo da čeka. Dermatolozi uveravaju da krema za sunčanje ne bi trebalo da izostane i to je jedan od najvažnijih saveta.

Od adolescencije, pa i tokom 20-ih, rutina nege kože mora biti prisutna. Međutim, postoje koraci ili proizvodi koji se menjaju sa godinama. Zato vam dajemo nekoliko saveta za negu kože kada ste na "trećem spratu".

Kako treba da brinete o svojoj koži ako ste u 30-im godinama?

Ne postoji faza u životu u kojoj niste izloženi stresu, ali posle 20. godine dolaze faze neizvesnosti, promena, nedostatka sna i mnogo više stresa koji utiče ne samo na zdravlje, već i na izgled naše kože.

Šta treba da koristite za vlaženje kože?

Dermatolozi uveravaju da je u pogledu hidratantne kreme veoma važno pregledati komponente. Na primer, za masnu kožu potrebne su kreme sa više vode nego masti. Ako je suva koža, deluje obrnuto. Najvažnije u ovom koraku je pronaći ravnotežu između hidratacije kroz zadržavanje vode, ali da proizvod nije toliko težak da zapuši pore.

Uobičajeno je misliti da istu kremu možemo koristiti i za dan i za noć, ali ovo nije tačno. Ipak, treba da gledate da iskoristite noć na najbolji mogući način, kako biste iskoristili važnu prednost: retinoide. Odlični su za fleke, oštećenja od sunca, bore, za sprečavanje akni. Ipak, najvažniji savet je da ne kupujete proizvode bez prethodnog odlaska kod stručnjaka koji vam prepisuje posebne proizvode za specifične potrebe vaše kože.

Da li su serumi potrebni?

Serumi su, prema mišljenju stručnjaka, važni jer je hidratantna krema odgovorna za sprečavanje gubitka vode kože, ali je serum aktivni sastojak koji popravlja ili pomaže u određenim situacijama. Za tridesete, lekari preporučuju vitamin C za blistavost i popravku kože proizvoda protiv starenja, hijaluronsku kiselinu za hidrataciju i felurinsku kiselinu kao antioksidans.

Koža oko očiju zaslužuje pažnju

Kontura naših očiju je jedan od prvih delova lica koji su vremenom pogođeni. Ne samo zato što je područje bez mišića, pa se lako stvaraju linije, već i zbog tamnih krugova . Za ovu specifičnu oblast lekari preporučuju vitamin K za plavičaste kolutove ispod očiju, antioksidante i sredstva za depigmentaciju za veoma tamne kolutove ispod očiju i retinol za čuvene "vranine noge" (bore oko očiju specifičnog oblika).

Ne zaboravite da očistite kožu. Ali čime?

Micelarna voda je preporučljiva ujutru da uklonite ostatke kreme koje smo naneli prethodne noći. Za suvu kožu stručnjaci savetuju mleko za čišćenje:

- Bolje se tolerišu od sapuna za čišćenje lica. Međutim, određene žene sa kombinovanom do masnom kožom, seborejom ili hormonalnim izbijanjem akni mogu imati koristi od upotrebe adstringentnijih proizvoda za čišćenje kao što su gelovi - otkrio je dermatolog Maronjas u jednom izdanju "Voga".

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još