NEODGOVORNO JE DA SAVETUJEM "ISPISNICE": Slađana Slavković otkrila kakav je osećaj postati majka u 48. godini

Voditeljka Slađana Slavković u decembru prošle godine ostvarila se u ulozi majke, samo dve nedelje nakon svog 47. rođendana. Ona je na svet donela dečaka Vuka, a sada je otkrila sve o svom iskustvu sa trudnoćom i bebom.

- Otkako sam s bebom došla kući iz porodilišta, sve je mnogo lepše, ali i teže. Dok nisam postala majka, mislila sam da je velika odgovornost i napor voditi brojnu redakciju, a sad mi je jasno da je to sitnica u poređenju sa brigom o detetu. Pored toga što sam dosta osetljivija i brižnija jer imam malo biće koje potpuno zavisi od mene, promenio mi se i odnos prema poslu. Često sam bila na čelu velikih redakcija i sad znam da nisam imala dovoljno razumevanja za majke koje su na posao dolazile umorne, izlazile ranije ili tražile slobodne sate da bi bile sa svojom decom. Majka sam tek pet meseci, ali već sam shvatila da je to najteži i najodgovorniji posao na svetu i da majke ne bi trebalo dodatno opterećivati strahom od toga da li će ih čekati radno mesto kada se vrate sa porodiljskog odsustva, kao i brojanjem radnih sati i proverama da li su ispunile normu - rekla je ona za nedeljnik "Gloria".

Slađana je otkrila i da će zauvek pamtiti prvi zagrljaj sa sinom.

- Bila sam blaženo srećna i baš sve mi je bilo potaman do porođaja. Kad sam prvi put ugledala sina i shvatila da je stvaran, da odsad zavisi od nas roditelja, uplašila sam se. Pokazali su mi ga odmah posle carskog reza, ali nisam u tom trenutku osetila radost, već sam proveravala da li je sa njim sve u redu, na svom mestu. Ljubav je došla kada su mi ga prvi put stavili na grudi - dodala je Slađana.

Prisetila se i prve noći sa bebom u kući.

- Jednostavno ne znate šta vas je snašlo, šta treba da radite. Oboje smo otplakali nekoliko tura te prve noći. Srećom, tata je bio prisebniji. Da li zato što je lekar ili je prosto takav, ali nekako je baš sve radio kako treba, smireno i bez panike. Tremaroš sam i perfekcionista. U početku sam bila u stanju da do pet minuta nameštam sinu pelenu. Vuk, naravno, uopšte nije bio srećan zbog toga. I inače sam jedna smotana mama - priznaje voditeljka.

Trudnoća u petoj deceniji nosila je izvesne rizike, a Slađana je progovorila i na tu temu.

- Iznenađujuće racionalno sam gledala snimke bebe na ultrazvuku, kao da se to ne dešava meni. Mislim da ni tada nisam verovala da ću postati mama. Inače nikada nisam blagonaklono gledala na to kada neko misli da je ono što je važno njemu, bitno celom svetu. Zbog poštovanja prema svim onim parovima koji se bore za potomstvo, ne volim da potenciram svoju sreću. I smatram da oni treba da slušaju samo savete svog lekara, a ne drugih majki. I da te savete poslušaju, čak i onda kada im kaže nešto što nisu želeli da čuju, jer je priča svake žene drugačija. Jednom mi je prijateljica rekla da je moja obaveza da ohrabrim sve žene koje se nisu ostvarile kao majke, a ušle su u četrdesete, da im potvrdim kako ima nade, i skoro da sam počela tako da se ponašam. Onda mi je lekar objasnio koje sve okolnosti utiču na uspešan ishod, pa sam shvatila da je neodgovorno s moje strane da savetujem 'ispisnice' - iskrena je voditeljka.

Za sve žene koje još nisu postale majke, ima važnu poruku.

- Molim ih da ne dozvole da se drugi bave njihovim životima. Merodavne su samo one, njihovi najbliži i ginekolog. Život je gotov kad onaj odozgo odsvira kraj, a ne kad to odluče zaludni ljudi. Ne postoji baš nikakva garancija da će majka koja je rodila u dvadesetim duže biti sa svojim detetom od one koja ga je dobila u četrdesetim. Verovatnoća je svakako veća u prvom slučaju, ali nema garancija - kaže ona dalje.

Voditeljka je na kraju istakla i to da uživa u svakom trenutku provedenom sa sinom.

- Počeo je da izgovara neke slogove, nedavno je rekao nešto što je zvučalo kao 'baba', ali odlučila sam da je ipak bilo 'boba'. Pošto je sad u fazi kad su počeli da mu rastu zubići, žvaće sve što mu se nađe pri ruci, uključujući mamu, tatu i ostalu familiju - zaključila je Slađana Slavković.

Izvor: Nova.rs/Gloria
Foto: sla_sla/Instagram

Pogledajte još