Kriterijumi iz Kopenhagena se moraju ispuniti

BEOGRAD, 10. juna 2011. (Beta) - Dodeljivanje Srbiji statusa kandidata za prijem u EU zavisiće od njenog napretka u ispunjavanju političkih i ekonomskih kriterijuma iz Kopenhagena, a neće biti novih uslova, ocenili su u petak zvaničnik Evropske komisije Pjer Mirel i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić.

Posle sastanka Unapredjenog stalnog dijaloga Srbije i EU, Mirel je rekao da nema nikakvih novih uslova u pridruživanju Srbije Uniji, ali i podsetio da postojeći kriterijumi uključuju i sveobuhvatnu regionalnu saradnju.

U tom kontekstu, kako je dodao direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje, EU očekuje narednih nedelja i meseci konkretne rezultati u dijalogu Beograda i Prištine.

Djelić je takodje rekao da nema novih uslova za pridruživanje Srbije EU, ali da se već postavljeni uslovi moraju ispuniti, poput saradnje sa Haškim tribunalom.

Mirel i Djelić su, kao jedan od najpozitivnijih pomaka od prethodnog sastanka Unapredjenog stalnog dijaloga, pomenuli povećanje izvoza Srbije u EU za 32 odsto 2010. godinu, uz rast uvoza od osam odsto.

Pogledajte još