Otvorena izložba Tvrđave na Dunavu na Kalemegdanu

BEOGRAD, 10. juna 2011. (Beta) – Ministar kulture Srbije Predrag Marković i pomoćnik za kulturu generalnog direktora Uneska Frančesko Bandarin otvorili su u petak na Kalemegdanu izložbu fotografija “Put kulture – Tvrdjave na Dunavu”.

Bandarin je na svečanosti podsetio da je pre nekoliko meseci Unesko u svom sedištu u Parizu bio domaćin izložbe “Put kulture – Tvrdjave na Dunavu”.

“Mnogo je lepše sve to videti svojim očima. Srećan sam što sada vidim Beogradsku tvrdjavu. Sve ovo što radite potvrduje vašu posvećenost očuvanju baštine, što je centralna misija Uneska. Čestitam Srbiji i njenom ministru na svim naporima koje ulažu u očuvanje kulturne baštine”, istakao je Bandarin.

Marković je podsetio da je izložba “Put kulture – Tvrdjave na Dunavu” promotivni deo projekta koji Ministarstvo kulture Srbije sprovodi u okviru Uneskovog regionalnog programa za Jugoistočnu Evropu “Kulturno nasledje – most ka zajedničkoj budućnosti”.

Prema njegovim rečima, prvi cilj projekta jeste uspostavljanje održivog razvoja tvrdjava u sedam gradova u Srbiji kroz koje protiče Dunav. Izložba “Put kulture – Tvrdjave na Dunavu” prošle godine je predstavljena u Briselu, Ulmu, Ingolštatu i Parizu.