NAJMLAĐE - NAJČEŠĆE OMILJENO: Šta stručnjaci kažu o favorizovanju jednog deteta?

- Nema svaki roditelj omiljeno dete, ali mnogi ga imaju - kaže dr Džesika Grifin, vanredna profesorka psihijatrije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Masačusets u SAD.

- Podaci ukazuju na to da majke posebno pokazuju naklonost prema deci koja imaju slične osobine kao i one i koja su više uključena u porodicu - dodaje profesorka.

Bez obzira na razloge, neka istraživanja pokazuju da mnogi roditelji gotovo sigurno favoriziraju jedno dete, priznali oni to ili ne.

U jednoj studiji pokazalo se da je do 74 odsto majki i 70 odsto očeva u Velikoj Britaniji naklonjenije jednom detetu.

U drugoj studiji pri ispitivanju roditelja samo 10 odsto je priznalo da ima omiljeno dete, što ukazuje na to da za većinu majki i očeva osećaj favorizovanja ostaje čvrsto čuvana porodična tajna.

Najmlađe dete je najčešće omiljeno

Istraživanja takođe pokazuju da redosled rođenja igra važnu ulogu u tome koje dete roditelji preferiraju. Prema istraživanju YouGova, roditelji koji su priznali da imaju omiljeno dete pokazali su veliku sklonost prema najmlađem, i to čak 62 odsto ispitanih roditelja.

U slučaju roditelja sa troje ili više dece, 43 odsto preferira takođe najmlađe dete, trećina bira srednje dete, a samo 19 odsto je naklonjeno najstarijem detetu, piše BBC.

Zašto baš najmlađe dete?

Dr Vijajeti Sinh, klinički psiholog u bolnici "Mount Sinai" u Njujorku, kaže da je favorizovanje najmlađeg deteta često povezano sa društvenim i emocionalnim veštinama koje su u vezi sa redosledom rođenja, kako roditelji stiču više prakse u odgajanju dece, imaju bolju ideju o tome kako žele da oblikuju detinjstvo svog potomstva i koje vrednosti je najvažnije preneti.

- Roditelji imaju tendenciju da favorizuju dete koje najviše liči na njega, podseća ih na njih same ili predstavlja ono što smatraju uspehom roditeljstva - kaže ona.

Doktorka je dodala i to da je "mlađu decu najverovatnije odgajao roditelj koji je s vremenom i iskustvom sve sigurniji i veštiji u odgajanju dece."

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još