RECEPT DANA: Piletina "a la satay"

Sastojci:

- 1 kg pilećih bataka bez koske
- 2 dl suncokretovog ulja
- 2 limuna
- 1 kašika kurkume
- 2 kašike "oyster" sosa
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašičica tucane ljute paprike
- 3 čena belog luka
- 15 ražnjića
- biber
- so

Za sos:

- 250 g prženog kikirikija
- 5 dl kokosovog mleka
- 1/2 kašičice tucane ljute paprike
- 1 kašika "oyster" sosa

Za kineski prženi pirinač:

- 300 g basmati pirinča
- 1 šargarepa
- 1/2 praziluka
- 100 g smrznutog graška
- 2 čena belog luka
- 1 jaje
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika oyster sosa
- 1 dl suncokretovog ulja
- 1/2 kašičice tucane ljute paprike
- so

Priprema:

Iskošćene batake očistiti od žilica, hrskavica i kože, pa naseći na kocke veličine oko 3×3 cm. Staviti ih u veću činiju za mariniranje i dodati soja sos, malo soli, kurkumu, slatku mlevenu papriku, tucanu ljutu papriku, ulje, naseckani beli luk i sok od pola limuna proceđen kroz ruku kako bi odstranili semenke. Promešati dobro i ostaviti minimalno pola sata ili duže da se meso izmarinira. Posle toga naređati meso na ražnjiće, negde do pola dužine ražnjića – prilagoditi svojim potrebama. Meso grilovati na tiganju, bez ulja, na srednjoj vatri dok se ne ispeče sredina – ne predugo, jer ne želimo da se meso isuši.

U šerpu dodati grubo samleven prženi kikiriki i zagrejati na srednjoj vatri dok ne počne da miriše, pa ga zaliti kokosovim mlekom. Dodati "oyster" sos i čili prah. Promešati i ostaviti da proključa. Služiti toplo zaliveno preko ražnjića.

Priprema pirinča:

Skuvati pirinač po uputstvu sa pakovanja. Posle kuvanja, pirinać razvući na pleh da se ohladi i da se što više osuši. Grašak izvaditi iz zamrzivača. U woku zagrejati ulje dok ne krene da se polako puši, pa dodati pirinač, po potrebi iz više puta, kako ne bi sa mnogo vlage iz pirinča spustili temperaturu. Kada pirinač napravi opnu od prženja i porumeni, pomeriti ga u jednu stranu woka, pa dodati praziluk sitno seckan, pa zatim šargarepu sitno isečenu, pa beli luk sitno seckan, pa sve pomešati sa pirinčem, pomeriti u stranu, pa dodati grašak, ubrzo zatim promešati sve, pa dodati soja sos, tucanu ljutu papriku i zatim "oyster sos". Opet sve pomeriti u stranu, pa jaje razbiti u tiganj, malo ga umešati kao za kajganu i zatim sve sjediniti. Posoliti i pobiberiti po želji.

Izvor: Kitchentv.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još