Dan Republike Italije obeležen u Beogradu

Dan Republike Italije obeležen je pre dva dana, 2. juna, svečanošću u Ambasadi Italije u Beogradu.

Svečanom prijemu prisustvovao je veliki broj uglednih zvanica iz javnog i kulturnog života Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Ambasador Italije NJ. E. Karlo Lo Kašo obratio se prisutnim gostima:

- Dobro veče svima! Predsednice Vlade, uvaženi ministri, drage kolege, dragi sunarodnici, cenjeni gosti,

Veoma sam srećan što mogu da vas danas ovde ugostim, napokon i lično, na proslavi Dana Republike Italije, nakon prinudne pauze koju nam je nametnula pandemija. Za mene je ovo prilika i da se oprostim od svih vas na kraju mog mandata ambasadora Italije u Srbiji.

Živimo u veoma složenoj međunarodnoj situaciji. Posle velike pandemijske krize, Evropa prolazi kroz najteži trenutak u svojoj novijoj istoriji, dok brutalna agresija na Ukrajinu ostavlja veoma ozbiljne posledice na globalnom nivou, između ostalog i po pitanju snabdevanja energijom i bezbednosti hrane. Koristim priliku da potvrdim našu solidarnost i punu podršku ukrajinskom narodu, uz nadu da će ratna dejstva prestati što je pre moguće.

Suočeni sa tako neizvesnim scenarijem, kako je podsetio predsednik Republike Italije Matarela, neophodno je obnoviti evropski projekat, koji je našem kontinentu obezbedio period mira, razvoja i prosperiteta bez premca. Pandemija KOVID-19 već je pokazala nezamenljivu ulogu Evropske unije, koja je pre svega zajednica vrednosti i principa. Evropsku uniju oblikovale su velike krize u prošlosti i uveren sam da će i iz ove teške situacije ona izaći ojačana.

Da bi se to postiglo, po italijanskoj viziji, potrebno je ubrzati proces evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, što sada više nego ikada potvrđuje suštinu njenog postojanja. Kao što je rekao premijer Dragi, proces proširenja ne predstavlja pretnju po stabilnost evropskog projekta, već je deo njegove pune realizacije.

Italija oduvek podržava legitimne evropske težnje Srbije i balkanskog regiona, čija je budućnost nesumnjivo u Evropskoj uniji. Iz tog razloga ohrabrujemo Beograd da nastavi odvažnim putem reformi koje sprovodi poslednjih godina. Da bi ova perspektiva postala konkretnija, neophodno je da svi – Srbija, evropske institucije i pojedine države članice – urade svoj deo posla.

A što se Beograda tiče, ne govorim samo o reformama ili usklađivanju, koji su svakako neizbežni: mislim i na ideju da članstvo u Evropskoj uniji postane zajednički cilj, nasleđe svih: vlasti, opozicije, civilnog društva i građana. Samo uz istinski zajednički elan Srbija će moći brže da se kreće ka formalnom ulasku u veliku evropsku porodicu.

Pre par meseci, upoznavši nekoliko mladih Srba koji su odlazili na Forum mladih EU-Balkan u organizaciji našeg Ministarstva spoljnih poslova, dodatno sam se uverio u veliki potencijal ove zemlje. Stoga je moja želja, dok se spremam da napustim Beograd, da nova Vlada, na kraju svog mandata, zaista dovede Srbiju do ulaska u Evropsku uniju.

U poslednje četiri godine, uprkos teškim izazovima, Italija i Srbija uspele su da dodatno učvrste svoje snažne bilateralne odnose, postigavši važne rezultate. O tome svedoče brojne posete Rimu i Beogradu u ovom periodu (uključujući i posetu ministra spoljnih poslova Di Maja, koji će doći ovde za nekoliko nedelja).

To pokazuje i rekord bilateralne trgovinske razmene u 2021. godini, koji je dostigao 4,1 milijardu evra, nadmašivši čak i učinak pre pandemije, i ohrabrujući trend iz 2022. godine, sa rastom trgovine od 19% samo u prvom kvartalu.

To dokazuje solidarnost koju je Srbija pokazala u najtežem trenutku pandemije za Italiju, i koju nikada nećemo zaboraviti, kao i brojni kulturni, umetnički i sportski događaji koji su nas dodatno zbližili.

S druge strane, u poslednje 4 godine italijanska zajednica u Srbiji, inače veoma dobro integrisana, povećala se i nastavlja da doprinosi društvenom i ekonomskom razvoju ove zemlje. Isto tako su napredovali i naši preduzetnici, koji i dalje veruju u srpsko tržište i ulažu u njega: svima vama, dragi sunarodnici, Ambasada će nastaviti da pruža svu neophodnu pomoć.

Na kraju, moja supruga Alesandra i ja želimo da se zahvalimo celokupnom osoblju Ambasade i Rezidencije. Uvek sam mogao da računam na tim koji je posvećen poslu i u najtežim trenucima. I naravno, zahvaljujem se svima vama, srpskim institucijama, kolegama i svima ostalima, na odličnoj saradnji koju smo ostvarili tokom ovih godina provedenih u Beogradu!

Živela Italija! Živela Srbija!

Izvor: Ambbelgrado.esteri.it
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još