Čudo arhitekture: Svetsko fudbalsko prvenstvo na vodi

To je plutajuća sportska arena koja se može premestiti u bilo koji deo sveta čime postaje učinkovitija od tradicionalnih stadiona, prenosi sajt designed.rs.

Plutajući stadion je i ekološki projekat koji objedinjuje korišćenje obnovljivih izvora energije poput vode, vetra i sunca.

Nastao je pod uticajem brojnih 'promašenih investicija' poput izgradnje fudbalskih stadiona u Južnoafričkoj Republici za Svetsko prvenstvo koji sada stoje neiskorišćeni.

Plutajući stadion će osim velikih sportskih događaja moći ugostiti i muzičke spektakle, poslovne konferencije a imaće šoping centre i hotele.
Međutim, njegova najvažnija funkcija biće naravno održavanje fudbalskih utakmica. Gledalište će brojati 65 hiljada mesta, a kvalitet pogleda na teren prema najavama biće za 50 posto bolji od FIFA-inog standarda.

Rebrasta struktura sačinjena od vertikalnih okvira i horizontalnih ploča čine noseću površinu dok plutajući temelji nose sam stadion. Krov, koji pokriva unutrašnju površinu od 260 hiljada kvadratnih metara, moći će se pomerati kao što je slučaj kod većine stadiona.

(old_image)

Stadion će imati snažne visokoenergetske dizelske motore čija se funkcija može prebaciti s pogona na grejanje ili proizvodnju energije, ali samo putovanje stadiona obavljaće se brodskom vučom.

Pogledajte još