Neuhranjeni bikovi na Pešteru

Najvećim farmama na Pešterskoj visoravi preti zatvaranje zbog nedostatka stočne hrane, koja je višestruko poskupela, a izostala je i očekivana finansijska pomoć Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, upozorili su stočari. Predstavnik Udruženja stočara sa Gornje Pešteri Fehim Kurtović rekao je Tanjugu da su farmeri u nekim selima prestali da kupuju kukuruz, koji je pet puta skuplji nego lane, i sada bikove hrane isključivo senom. 

- Ni sena nema dovoljno zbog prošlogodišnje suše, a i ono je trostruko skuplje nego prošle godine - naglasio je Kurtović. Zbog neadekvatne ishrane dnevni prirast težine tovnih bikova je samo 100 grama, umesto dva kilograma, koliko jedno grlo dobije ako se hrani kukuruzom. Kurtović je podsetio da su farmeri u više navrata tražili novčanu pomoć od Ministarstva poljoprivrede, kao i pozajmice kukuruza iz robnih rezervi, ali na njihove apele nije odgovarano. On smatra da će u tom ministarstvu razumeti probleme pešterskih stočara i pomoći im pre nego što zatvore farme. 

- Uskoro bi u Tutinu trebalo da se otvori kancelarija Ministarstva poljoprivrede i verujem da će tada briga države za opstanak i razvoj stočarstva biti očiglednija - rekao je Kurtović. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još