RECEPT DANA: Tart sa jagodama

Sastojci:

- 500 g jagoda
- 180 g džema od jagoda
- 120 g putera na sobnoj temperaturi
- 80 g šećera u prahu
- 30 g mlevenih badema
- 1 jaje
- 200 g brašna
- 1 veliki prstohvat soli
- 1 mahuna vanile
- 500 ml punomasnog mleka
- 2 žumanca
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 50 g kukuruznog skroba

Priprema:

Najpre pripremite prhko testo: umutite puter pa dodajte šećer u prahu, mlevene bademe, jaje, brašno i so. Prestanite da mesite testo čim postane homogeno. Oblikujte ga u loptu, zavijte u providnu foliju i stavite u frižider na 3 sata.

Zagrejte rernu na 180°C. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo tako da bude debljine oko 3 do 4 mm, pa ga pomoću oklagije prebacite u okrugli kalup za tart. Lepo ga utisnite u kalup, pa ostavite u frižideru 20 min da se još malo stegne pre pečenja.

Izvadite testo iz frižidera, pa pecite oko 20 do 25 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 150°C, pa pecite još nekih 20 do 25 minuta dok ne dobije lepu zlatnožutu boju. Ostavite da se ohladi.

U međuvremenu pripremite krem. Mahunu vanile podelite napola i ostružite semenke, pa prokuvajte zajedno sa mlekom. U činiji umutite žumanca sa jajetom, šećerom i kukuruznim skrobom, pa sipajte dobijenu smesu u ključalo mleko i dobro izmešajte da se fino sjedini. Vratite na ringlu da se zagreje, pa čim smesa proključa, sklonite sa ringle i prestanite sa kuvanjem. Ostavite da se ohladi, uklonite mahunu vanile, pa sipajte preko ohlađene kore i fino poravnajte širokim nožem.

Jagode dobro operite, očistite i prepolovite ih, pa ih ređajte ukrug preko krema. Zatim zagrejte džem, po potrebi ga malo razredite vodom, pa njime premažite jagode kako bi imale lep sjaj.

Ostavite da se dobro ohladi, pa isecite i uživajte.

Izvor: Citymagazine.danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još