Koje su najveće greške u nezi kože (1.deo)

Mnoge navike koje većina žena ima su zapravo beskorisne i čak veoma štetne za kožu. Njih se treba što pre otarasiti, a mi ćemo vam ukazati na najčešće među njima.

Nekorišćenje krema sa širokim spektrom zaštite od sunca

Najbolji način da svoju kožu sačuvate od prerane pojave bora, opuštanja, fleka i neujedančenog tena jesu kreme za zaštitu od sunčevih zraka čiji je zaštitni faktor SPF minimum 30. Formule sa širokim spektrom zaštite (štite i od UVA i UVB sunčevih zraka) koje sadže sastojke ko što su mexoryl ili helioplex obezbediće vam dugotrajnu i efikasnu zaštitu. Na kožu ih nanosite oblino i često, odnosno na lice u količini jedne supene kašike, a na telo zapreminu jedne manje čaše.

Radnim danima kremu ponovo nanesite pre izlaska iz kuće ako je napolju sunčano vreme, čak i ako se vozite kolima do posla. U danima kada ste duže napolju na otvorenom, kremu mažite na svaka dva sata.

Ovo možda zvući kako dosta posla, ali budite uvreni da rezultati neće izostati.

Pušenje

Zar vam je potreban dodatan razlog da ostavite pušenje? Najozbiljnije – krajnje je vreme! U protivnom, ako nastavite sa pušenjem, ne samo da ozbiljno ugrožavate svoje zdravlje, već time stvarate sve dublje bore na licu , a boja vašeg tena postaje sivkasto-žuta, a moguća je i pojava fleka. Zapravo, svaka decenija pušenja utiče na to da vaša koža izgleda 2.5 godine starija, rezutat je istraživanja koje je objavljeno u časopisu “Plastična i rekonstruktivna hirurgija” (Plastic and Reconstructive Surgery).

(old_image)


Previše alkoholnih pića

Da se razumemo, ne mislimo da treba da se odreknete svih užitaka – dozoljena je poneka čašica povremeno. Ali, pijete li više od jednog koktela dnevno, vaša koža će trpeti zbog toga. Alkohol povećava mogućnost upalnih procesa koji ubrzavaju prevremeno opuštanje kože koja tako gubi svoju elastičnost.

Korišćenje pogrešnih proizvoda
Veoma česta greška je korišćenje proizvoda koji ne odgovaraju vašoj koži. Zbog toga je neophodno da se najpre posavetujete sa dermatologom oko izbora odgovarajuće kreme za vaš tip kože.

Ukratko, trebalo bi da znate:

Ako vam je koža masna, odaberite sredstvo za čišćenje lica koje sadrži salicilnu kiselinu. Da vam se koža ne bi sijala od masnoće, koristite losion koji ne sadrži alkohol. Piling je obavezan jednom nedeljno i to sredstvom koje u sebi sadrži glikolinu kiselinu.

Ukoliko imate osetljivu kožu, čistite je blagim mlekom za lice. Koristite neinvanzivne kreme za zaštitu od sunca koje ne sadrže nikakve mirise. Potražite antiaging kreme koje imaju dodatne hidrirajuće sastojke kao što su hijaluronska kiselina i shea butter.

Za kombinovanu kožu izaberite sredstvo za čišćenje za masnu kožu u obliku pene. Koristite laganu hidratantnu kremu, a na delovima koji su suvlji nanesite neko jače hidrirajuće sredstvo.

Suva koža zahteva sredstvo za čišćenje bez sapuna, a najviše će joj prijati hidratantna krema koja sadrži trahelozu koja sprečava zatezanje suve kože. Svakog dana treba nanositi antiaging kremu sa retinolom.

Zapostavljanje vrata i dekoltea
Nega kože se ne zaustavlja na liniji vilične kosti. Delovi ispod ovo linije, a to su vrat i dekolte, su često izoženi spoljašnjim uticajima, ali uprkos tome retko dobijaju potrenu količinu nege i zaštite od sunčevih zraka kao što je to slučaj sa kožom lica. Ne treba zaboraviti da je koža na ovim delovima veoma osetljiva i tanka, pa svaki put kada nanosite neko sredstvo za negu lica, ne preskačite vrat i dekolte.

Nekontrolisanje mladeža
Studija koju je sproveo Nacionalni Institut za rak iz Filadelfiji je pokazala da je 50 odsto više slučajeva pojave melanoma kod žena između 15 i 39 godina nego što je to bilo 1980. godine. Iz tog razloga, stručnjaci savetuju da jednom godišnje uradite pregled mladeža kod dermatologa, a da sami svaki mesec pregledate svoje mladeže ne biste li na vreme uočili ako je neki promenio oblik, boju ili veličinu.

Korišćenje prljavih četkica za šminku

(old_image)

Ukoliko ne perete redovno svoje četkice za puder , rumenilo i senke, rizikujete da vam pore budu zapušene,ali i da dobijete bakterijsku infekciju. Jednom u tri nedelje operite četkice blagim šamponom I dobro ih isperite vodom i ostavite da se preko noći dobro osuše.

Stalno razgovaranje telefonom
Često prislanjanje lica na telefon, bilo da je čist ili ne, može uzrokovati osip kože. I ne samo to, već i iritaciju od trenja i upalu kože.

Previše eksfolijacije (pilinga)
Iako je piling u osnovi veoma koristan, ipak ne treba preterivati sa njim. Agresivno čišćenje kože i suviše česti pilinzi mogu da iziritiraju lojne žlezde i da pojačaju njihovo lučenje čime postižete kontraefekat, odnosno, koža će se više mastiti i pore će biti zapušene.

Ostajanje kasno noću
Manjak sna uzrokuje stres koji je okidač za pojavu raznih problema na koži, kao što su akne, ekcemi i psorijaza. San je takođe period u kome se organizam oporavlja od štete koja mu je naneta preko dana, tako da svako prekidanje ili skraćivanje tog procesa usporava oporavak ćelija. Za vrlo kratko vreme to može da poremeti protok krvi kroz kožu, zbog čega vaš ten može postati bled.

S.Z.

Pogledajte još