Konferencija NATO i partnerskih zemalja u utorak u Beogradu

BEOGRAD, 13. juna 2011. (Beta) - Dvodnevna Strategijska vojna konferencija NATO i partnerskih zemalja, na kojoj će učestvovati predstavnici zemalja NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative za saradnju, počinje u utorak u Beogradu.

Cilj konferencije koju organizuje Saveznička komanda NATO-a za transformaciju je razmena iskustava i mišljenja o najvažnijim strateškim pitanjima od zajedničkog interesa.

Tema ovogodišnje konferencije je "Nakon Lisabona - sprovodjenje transformacije", a u okviru radnih grupa eksperti će razgovarati i o drugim temama. Očekuje se učešće 60 načelnika generalštabova, od čega 28 iz NATO zemalja, a skup će otvoriti ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić.

Nezadovoljstvo održavanjem te konferencije izrazile su Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka, neke nevladine organizacije i udruženja gradjana smatrajući da Srbija ne treba da postane članica NATO, niti da bude domaćin konferencije saveza koji je bombardovao Republiku Srpsku i SR Jugoslaviju.

Ministar odbrane Šutanovac odbacio je tvrdnje da održavanje te konferencije predstavlja odustajanje Srbije od proklamovane vojne neutralnosti i dodao da je prethodna takva konferencija bila u Finskoj koja nije članica NATO. "To mišljenje i priželjkivanje teme koju bi onda u javnosti komentarisali oni koji ne mogu da sami pokrenu neku pozitivnu temu, naprosto ne stoji", rekao je ministar.

Pogledajte još