Izbeglice optužuju Hrvatsku za diskriminatorski odnos

BEOGRAD, 13. juna 2011. (Beta) - Koalicija udruženja izbeglica, koja okuplja 104 udruženja Srba izbeglih i prognanih iz Hrvatske, ocenila je u pismu čelnicima zemlja Evropske unije (EU) da Hrvatska nije ispunila sve uslove za članstvo u Uniji i da je u toj zemlji i dalje na snazi diskriminatorska politika prema Srbima.

"U Hrvatskoj je na delu diskriminatorska politika prema Srbima i u zakonodavstvu i u praksi. U Hrvatskoj još nije uspostavljeno nezavisno, nepristrasno i efikasno pravosudje", navodi se u pismu Koalicije udruženja izbeglica dostavljenom agenciji Beta.

Koalicija se poziva i na izveštaj o neispunjavanju prava Srba prognanih iz Hrvatske kojima je oduzeta imovina, čime se sprečava njihov održiv povratak.

"Cilj naše inicijative o otvaranju suštinskog dijaloga nije uperen protiv evropske perspektive Hrvatske. Mi se zalažemo za pomirenje izmedju srpskog i hrvatskog naroda i uspostavu svestrane, iskrene i kvalitetne saradnje izmedju dve države, uz puno poštovanje ljudskih prava svih gradjana bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost", navodi se u tekstu.

Pogledajte još