SAD razvijaju tajni intenet bez cenzure

0

Sjedinjene Američke Države (SAD) razvijaju tehnologije za zaobilaženje cenzure interneta, a administracija Baraka Obame finansira razvoj "interneta u senci" i sistema mobilne telefonije, piše NJujork tajms.

NJUJORK TAJMS, 13. jun 2011 – U globalnim nastojanjima za postizanje otvorene komunikacije učestvuju najrazličitiji nezavisni protagonisti, od informatičkih zanesenjaka u Vašingtonu, vojnih inženjera u Afganistanu do severnokorejskog disidenta koji je zakopavao kineske mobilne telefone na brdima uz granicu koje bi noću otkopavali njegovi sunarodnici u begu iz najzatvorenije države sveta, navodi list.

Inicijativa Obamine administracije na neki je način nova podrška u odbrani slobode govora i razvoja demokratije, kao što je decenijama duga praksa radijskog emitovanja programa u zemlje s autokratskim vlastima putem Glasa Amerike i drugih medija.

Poslednja incijativa, međutim, u potpunosti zavisi od stvaranju odvojenih puteva komunikacije, ističe njujorški časopis.

Projekat je uključio šarenoliku grupu koju čine diplomate, vojni inženjeri, mladi programeri i disidenti iz najmanje desetak zemalja, a njegova najsnažnija zagovornica je državni sekretar Hilari Klinton, čije ministarstvo i predvodi te napore.

“Vidimo kako sve više i više ljudi po svetu koristi internet, mobilne telefone i druge tehnologije kako bi se njihov glas čuo kada protestuju protiv nepravde i nastoje da ostvare svoje težnje”, rekla je Klinton u odgovoru imejlom na pitanje lista o projektu.

“Postoji istorijska prilika da se napravi pozitivna promena, promena koju Amerika podržava. Tako da smo usredsređenii na to da im pomognemo da to učine, da im pomognemo da međusobno razgovaraju, da razgovaraju s njihovim zajednicama, vladama i svetom”, rekla je Klinton, prenosi list.

Stejt Department finansira stvaranje nevidljive bežične mreže koja bi omogućila aktivistima da komuniciraju van nadzora vlada u zemljama kao što su Iran, Sirija i Libija.

Napori na razvoju tih tehnologija uključuju projekte za stvaranje tajnih nezavisnih mreža mobilne telefonije u stranim zemljama kao i operaciju koja se, kao u špijunskim romanima, vodi na petom spratu zgrade L ulice u Vašingtonu gde grupa mladih inženjera, koja izgleda kao garažna muzička grupa, običan neupadljiv hardver pretvara u prototip “interneta u poslovnoj torbi”, ističe list.

Finansirana sa dva miliona dolara od Stejt Departmenta torba bi mogla biti tajno prenesena preko granice i brzo omogućiti bežičnu komunikaciju na širokom području i vezu sa globalnim internetom.

Američka nastojanja, koja se razlikuju po razmerima, cenama i sofisticiranosti, otkrivena su u desetinama intervjua, planskim dokumentima i poverljivim diplomatskim porukama do kojih je došao amrički list.

SAD je, među ostalim, kako je rekao jedan američki zvaničnik, potrošio najmanje 50 miliona dolara kako bi stvorio nezavisnu mrežu mobilne telefonije u Afganistanu pomoću repetitora u zaštićenim vojnim bazama u zemlji, kako bi se talibanima uskratila mogućnost da prekidaju službene afganistanske komunikacijske servise što su, izgleda, s lakoćom činili.

Napori na razvijanju novih komunikacijskih tehnologija na zamahu su dobili otkako je egipatski predsednik Hosni Mubarak poslednjih dana svoje vladavine prekinuo internetske veze, navodi list i podsjeća da je sirijska vlada poslednjih dana takođe privremeno blokirala upotrebu interneta koji je pomagao pri mobilizaciji demonstranata.

Uključeni u razvoj projekta, međutim, upozoravaju i na određene opasnosti, kao što je mogućnost da represivne vlade praćenjem lociraju i uhvate aktiviste koji koriste tu tehnologiju ili ih jednostavno uhvate kada pokušaju preko granice da prenesu opremu i dodaje i da drugi ocjenjuju da mogući pozitivni uticaji prevazilaze rizike, prenose Vijesti.
(FoNet)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.