Izložba povelja i diploma u Istorijskom muzeju

BEOGRAD, 13. juna 2011. (Beta) - Izložba "Povelje i diplome od 17. do 20. veka", na kojoj će biti predstavljene diplome, povelje i darovi uručeni pojedincima, porodicima i gradovima iz Srbije, biće otvorena u utorak u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu.

Na postavci, autorke Dušice Bojić, biće predstavljeno preko 80 originalnih povelja i diploma, kao i darovi koje su evropski vladari uručivali zaslužnim gradjanima i gradovima Srbije.

Posetioci će imati prilike da vide povelje i diplome dobijene od carice Marije Terezije, cara Leopolda II, cara Petra Velikog, cara Nikolaja II Romanova, sultana Abdul Hamida I i drugih.

Izložba pruža jedinstvenu priliku da se sa prethodna četiri veka srpske istorije upoznaju kroz prizmu originalnog pisanog nasledja, značajnog ne samo jer je svedočanstvo o istorijskim prilikama na ovim prostorima, kontaktima i saradnji sa evropskim dvorovima, već i potvrda postojanja srpskog plemstva u vremenu kada je Srbija još uvek bila pod osmanskom vlašću, najavili su organizatori.

Izložba "Povelje i diplome od 17. do 20. veka" biće otvorena u Istorijskom muzeju Srbije do 31. avgusta.

Pogledajte još