BUDITE UMERENI: Konzumiranje kikiriki maslaca može da ima i loše strane

Maslac od kikirikija mnogima je omiljeni dodatak u sklopu doručka, a koristi se i u pripremi zdravih polastica. Međutim, vaša dnevna doza ove namirnice mogla bi da ima i određene nuspojave.

Može da prouzrokuje refluks kiseline

Refluks kiseline može da bude veoma neprijatan, i to najbolje znaju oni koji su ga iskusili. Dijetetičarka Trista Best kaže da previše maslaca od kikirikija može da dovede do pojave ili pojačanja refluksa kiseline, inače poznatog kao GERB.

GERB je probavni poremećaj koji se javlja kada se kiseli želudačni sokovi ili hrana i tečnost vraćaju u jednjak iz želuca, prouzrokujući osećaj peckanja. To je takođe drugo ime za refluks kiseline.

- Maslac od kikirikija je u redu za ljude sa GERB-om, ali u umerenim količinama jer je poprilično mastan - kaže Best.

Masna hrana može da prouzrokuje opuštanje mišića koji odvaja vaš jednjak od želuca i tako se omogućava prolaz želudačne kiseline prema jednjaku.

Unos nezdrave masti

Pojedini proizvođači maslaca od kikirikija možda koriste više ulja. Maslac od kikirikija izvrstan je izvor zdravih masnih kiselina.

Međutim, neke komercijalne marke obično stavljaju dodatna ulja, poput palminog ili potpuno hidrogenizovanih biljnih ulja, što povećava količinu zasićenih masti u vašoj ishrani.

Povećan unos dodatnog šećera

Komercijalne marke koje dodaju ulje u maslac od kikirikija često dodaju i šećer. Obratite pažnju na deklaraciju i nastojte da konzumirate stopostotni maslac od kikirikija, bez ikakvih dodataka.

Maslac od kikirikija može da sadrži opasnu vrstu buđi

Iznenađujuće je da maslac od kikirikija može da sadrži aflatoksin, koji se nalazi u gljivici Aspergillus, a postoje i istraživanja koja pokazuju da je to moguće.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još