Cloverfield

Godziloliki monstrum za bioskopsku rašomonijadu YouTube generacije, s tako moćnom Internet kampanjom i početnim kul-efektom.

Felisiti, vidimo se… možda, nekad, ponovo. Tvoji problemi i problemčići s koledža više nisu tako zanimljivi. Džej Džej (producent, scenarista i reditelj J. J. Abrams) zna da se danas zbrka dešava na Internetu! Tu počinje (marketinška) priča o "nečemu" što je izazvalo kataklizmu u Njujorku… A sve kroz oči/digitalnu kameru jednog od četvoro mladih ljudi iz "in" njujorškog kraja Soho.

Kakva kampanja! Promakla je samo onima koji ne "surfuju". Tizeri nastali tokom pripremne faze produkcije – bez naslova, vrlo "pssst, ovo si samo ti video(la)" – zaintrigirali su skoro kao gungula "Projekta: Veštica iz Blera" (The Blair Witch Project). Informacija je bila da "informacija neće biti"… osim ako ne "procure"… onako – "slučajno". Ideja je mogla i da propadne, kao nekoliko sličnih pre, ali nije – gledanost filma je opravdala podignutu Internet prašinu. Ma, sjajno! I Tom Kruz je provalio da Džej Džej kapira šoubiznis, a pri tom ima i dobar osećaj za akciju i priču (serije "Felicity", "Alias", "Lost", film "Nemoguća misija 3").

Sve zahtevnija YouTube generacija očekivala je tako mnogo od filma "Cloverfield". Realnu paniku, strah veći od velikog ekrana, leteću glavu Statue slobode, slaganje šezdesetospratnice Vulvort i Bruklinskog mosta kao lego kockica i dovoljno histeričnu kameru da centar za ravnotežu odreaguje. OK, te stavke na listi očekivanja skoro da možemo da obeležimo kao ispunjene zbog vrlo efektnih prvih pola sata filma. 

I tako, super je vožnja kroz neznanje na početku, a onda drhtava kamera "odlučuje" da je jedini cilj provaliti izgled "čuda" koje je razrušilo pola Njujorka, jer "publika to sigurno očekuje". Definitivno je moglo bez toga, pre svega zato što godziloliki monstrum izgleda potpuno bez veze. Mnogo su "zabavniji" njegovi mali, agresivni, kraboliki saradnici.

Naravno, ništa bez vojske. Dozirani patriotizam… u robnoj kući "Blumingdejls"! Product placement svuda. Kamera, silom prilika, menja snimatelje. Mada je drmusanje zarad realnosti doživljaja potpuno super, kako da se ne upitamo: pa, ko bi (zdravog uma) snimao baš sve vreme dok beži, bori se sa gigantskim čudovištem i bezbroj parazita i broji poslednje minute života?! Možda neko ko je "dovoljno brz" da uhvati rušenje "bliznakinja", pad "konkorda", nervno rastrojstvo Britni Spirs, beogradsku "kupovinu" sportske opreme… Sve je dostupno – to je i dobro i zlo, u jednom.

"Cloverfield" ne stiže dalje od klasičnog filma o monstrumu, složenog u moderno pakovanje. Sirova i nervozna režija Meta Rivsa, uspešno "žrtvovanje" mladih (manje-više poznatih) glumaca zarad stvaranja atmosfere i očekivano vrhunski specijalni efekti. Ipak, večna ostaje jedna odlična ideja, inteligentna kampanja i uznemirenost – za neke savršeno kul, a za druge… Možda prevelika očekivanja nisu baš ispunjena, ali da se ne foliramo, jedva čekamo nastavak! A biće ga sigurno… 

Katarina Milovanović

Cloverfild - monstruozno dobar (mišljenje našeg vernog blogera):

Pogledajte još