Srbija spremna za operacije UN

BEOGRAD, 14. juna 2011. (Beta) - Načelnik Generalštaba vojske Srbije general Miloje Miletić istakao je danas žnačaj partnerstva u rešavanju zajedničkog bezbednosnog rizika.

"Iako vojno neutralna, ali kao članica Partnerstva za mir, Srbija je spremna za učešhe u multinacionalnim operacijama pod mandatom UN", naglasio je Miletić u izlaganju na otvaranju strategijske vojne konferencije, koja se u saradnji NATO i vojske Srbije održava u beogradskom hotelu Hajat. "Savremeni rizici su transnacionalnog karaktera što nameće potrebu novih pristupa", dodao je on.

General Miletić je rekao da cilj svih treba da bude izgradnja "optimalnih zajedničkih sposobnosti" i podvukao važnost partnerstva u energetskoj bezbednosti.

Vrhovni komandant Savezničke komande NATO za transformaciju, general Stefan Abriel naglasio je značaj starteškog portnerstva i strateškog koncepta u izazovima s kojima se suočava globalno društvo. Abriel je otvarajući strategijsku vojnu konferenciju za partnere rekao da je taj skup organizovan u važnom trenutku za partnerstvo i NATO nakon lisabonskog sporazuma.

Pogledajte još