UVRSTITE IH U SVOJU ISHRANU: Pet namirnica uspešno snižavaju holesterol

Ako se borite sa povišenim holesterolom verovatno ste svesni koliko je važno da se zdravo hranite kako biste održali nivo holesterola u zdravim granicama. Uključivanjem određenih namirnica u svoju ishranu, možete postići ovaj cilj. Stručnjaci su otkrili šta je poželjno da jedete ako želite da snizite nivo holesterola.

Borovnice

Antocijani, koji se nalaze u borovnicama, kupinama, crvenom grožđu, trešnjama i drugom bobičastom voću, podižu nivo dobrog HDL holesterola dok snižavaju nivo lošeg LDL holesterola. Oni su u stanju da to urade jer smanjuju aktivnost vrste proteina koji pretvara HDL holesterol u LDL, što naravno ne želimo. Borovnice i drugo navedeno voće možete pomešati i sa mnogim grickalicama i poslasticama, pa se pobrinite da uživate u njima svakog dana.

Ovsena kaša i pahuljice

Pored mnogih ukusnih sastojaka, ovsena kaša sadrži i beta glukane, rastvorljiva vlakna koji apsorbuju LDL holesterol i uklanjaju ga iz tela, a snižavaju i proizvodnju triglicerida. Savetujemo vam da ovsene pahuljice jedete za doručak, po mogućstvu u kombinaciji sa bobičastim voćem, za maksimalno pozitivan uticaj na nivo holesterola.

Jabuke

U jednom naučnom istraživanju, četrdeset dobrovoljaca dobilo je zadatak da jede dve jabuke dnevno tokom perioda od dva meseca, a isti broj dobrovoljaca je trebalo da se suzdržava od ove voćke u istom periodu. Na kraju izabranog perioda, autori studije primetili su da su osobe koje su jele jabuke u proseku imale niži nivo holesterola od onih koji nisu. Oni su ovaj rezultat objasnili činjenicom da jabuke sadrže dosta vlakana i antioksidanasa, koji su dobri za zdravlje kardiovaskularnog sistema ljudi.

Orasi

Kada ste poslednji put jeli orahe? Trebalo bi da se češće nađu na vašem meniju, budući da sadrže nezasićene masne kiseline koje pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola u krvi. Dobra stvar u vezi sa njima je što ih možete dodati u obroke koje pravite i za doručak, ručak, večeru i užinu.

Kinoa

Kinoa sadrži dosta vlakana, posebno rastvorljivih vlakana, koja deluju kao neka vrsta sunđera koji upija "loš" holesterol i izbacuje ga iz organizma. Kinoa je takođe odlična kada vam je potreban hranljiv obrok koji zasićuje pre rekreatvinih aktivnosti, kao što su trčanje dugih distanci i vežbe visokog intenziteta.

Izvor: Citymagazine.danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još