Kada kažeš promena – misliš na stres

Reč promena čak 42 odsto Novosađana asocira na brigu, 40 odsto ispitanika promenu doživljava kao stres, dok 34 odsto njih sa strahom reaguje na promenu – pokazuju rezultati istraživanja agencije za društveno odgovorni marketing «Ralf marketing» iz Novog Sada, koje je sprovela na uzorku od 400 ispitanika iz Novog Sada.

Cilj istraživanja bio je merenje indeksa optimizma i opšteg raspoloženja kod Novosađana.

PROMENA JE PROBLEM ILI IZAZOV

Dobra vest je da čak 61 odsto ispitanika promenu doživljava kao izazov, kao i podatak da 57 odsto Novosađana promenu vidi kao priliku za napredak, a kod 65 odsto njih reč promena budi nadu.

Kada se uporede rezultati sa američkim pokazateljima, koje je dobila kompanija Pepsi u istraživanju u SAD 2008. godine u okviru projekta «Pepsi projekat optimizma», pozitivne asocijacije na reč promena kod Amerikanaca pretežno variraju između 75 i 85 procenata, dok je kod Novosađana taj raspon od 55 do 65.

Pri pomisli na budućnost skoro svaki drugi Novosađanin (48 odsto) je zabrinut, a 15 odsto njih je pesimistično, 62 odsto gaji nadu, dok stres pri pomisli na budućnost oseća 37 odsto i isto toliko ispitanika oseća nervozu.

NOVOSAĐANI I OPTIMIZAM

Iako 45 odsto ispitanika smatra da su Novosađani po prirodi veseli i sa dobrim smislom za humor (56 odsto), samo 24 odsto njih primećuje vedrinu na licima Novosađana, pokazuju rezultati istraživanja agencije. Istovremeno, na licima svojih sugrađana čak 54 odsto ispitanika vidi zabrinutost, 40 odsto njih vidi razočaranost, dok 46 odsto svoje sugrađane vidi kao nervozne i skoro bez energije (40 odsto).

Uprkos tendenciji lošeg raspoloženja, Novosađani su i dalje jako ljubazni, smatra 70 odsto ispitanika i samo 10 odsto ispitanika smatra da su agresivni. Entuzijazam kod Novosađana primećuje samo 18 odsto ispitanika, dok 21 odsto vidi beznađe i čak 32 odsto njih vidi pesimizam na licima svojih sugrađana.

Polovina ispitanika smatra da se Novosađani smeju samo povremeno, 17 odsto smatra da se smeju jako retko, dok svaki treći smatra da se sugrađani smeju često.

VERA U BOLJU BUDUĆNOST

Što se tiče poboljšanja kvaliteta života u Srbiji u narednih godinu dana, 35 odsto Novosađana se nada da će biti bolje, 22 odsto smatra da neće doći do poboljšanja, 19 odsto ima stav da svako ko se trudi i bori imaće kvalitetniji život, a 16 odsto smatra da će biti i gore.

Kada je u pitanju stav prema mogućnosti zaposlenja ili unapređenja na poslu, 29 odsto Novosađana smatra da daje svoj maksimum i veruje da će se trud isplatiti, 17 odsto se nada, 16 odsto smatra da se ništa neće promeniti, a 10 odsto smatra da će pre oboleti od stresa nego što će doći do poboljšanja u poslovnom smislu.

59 odsto ispitanika se izjašnjava kao optimista, 13 odsto pesimista, 14 odsto idealista, a 13 odsto realista.

– Istraživanje je pokazalo da se socio-ekonomska situacija značajno odražava na raspoloženje Novosađana i da se, dok god ne dođe do poboljšanja životnog standarda, merama prevencije protiv depresije treba posvetiti posebna i kontinuirana pažnja.

Istovremeno, rezultati istraživanja poslužiće kao polazna osnova u planiranju manifestacije «Dani optimizma», koja će biti realizovana u februaru 2012. godine – rekla je Sandra Ivanišević, direktorka agencije «Ralf marketing» i pokretač manifestacije «Dani optimizma».