Koje su najveće greške u nezi kože (2.deo)

Ne čišćenje lica pred spavanje

Ostavljati kožu da prenoći sa šminkom i nečistoćama direktno uzrokuje pojavu zapušenih pora, mitesera i bubuljica. Temperatura tela se povećava noću tokom spavanja zbog čega se povećava mogućnost absorpcije svega onog što se nalazi na površini kože, pa je bolje da to ne budu šminka, masnoća i prašina.

Brza hrana

Ustaljeno je mišljenje da dijete ne utiču na vaš ten, međutim, to nije tačno. Nedavno sprovedene studije su pokazale da osobe koje su u svojoj ishrani ugljene hidrate zamenile žotaricama i hranom koja sadrži visok procenat proteina imale manje problema sa bubuljicama i sličnim nepravilnostima na koži. Razlog je taj što visoko glikemijske namirnice povećavaju nivo šećera u krvi što dovodi do pojačanog lučenja insulina. Insulin pak stimuliše proizvodnju androgena, hormona koji pojačava lučenje masnoće, čime se pojačava stvaranje bubuljica.

Izbacite brzu i nezdravu hranu sa trpeze i u roku od 6 nedelja ćete imati znatno manje bubuljica i akni. Umesto brze hrane i nezdravih grikalica, probajte oršasto i suvo voće i što više svežeg voća i povrća. Posebno blagotvoran za kožu je avokado, pa ga jedite kad god ste u prilici. Sve ove zdrave namirnice obezbediće vam dovoljnu količinu sastojaka koji su neophodni za zdravlje i lepotu kože, kose i noktiju .

Zanemarivanje očiju

Ne samo što je koža oko očiju tanja nego na bilo kom drugom delu tela, nego je često i “najizmučenija”. Prvo, koliko puta u toku dana protrljate oči i to ne baš blagim pokretima. Takođe, koliko puta razvlačimo kožu oko očiju prilikom šminkanja. Svaki put kad to uradimo, rizikujemo da pokidamo delikatne krvne sudove u koži zbog čega se stvaraju tamni kolutovi, taj deo kože slabi I opušta se, a mogu se pojaviti i tzv kesice ispod očiju.

Za negu tog dela obavezno koristite antiride specijalno namenjene nezi kože oko očiju i ne zaboravljate da ih nanosite svako jutro i veče.

(old_image)

Ceđenje bubuljica u stilu “uradi sama”

Znamo da su dosadne, da predstavljaju veliko iskušenje i da biste ih se odmah rešile! Ali, ne zaboravite da time samo produbljujete problem. Ceđenjem bubuljica samo potiskujete bakterije dublje u pore što dovodi do zapaljenja i infekcije, a ostavlja i male ožiljke. Time produžavate život bubiljici koja će umesto jedne, ostati dve nedelje. Takođe je pogrešno bubuljice i akne tretirati agresivnim sredstvima jer će to samo oštetiti okolnu kožu i uzrokovati dodatnu iritaciju. Najbolje je da koristite sredstvo koje u svom sastavu ne sadrži više od 2.5 odsto benzol peroksida, što možete proveriti pažljivim iščitavanjem etikete sa sastojcima.

Neredovno vežbanje


Pored toga što popravlja raspoloženje, vežbanje poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost kože i smanjuje pritisak, usled čega ona izgleda zdravije i zategnutije sa zdravo-rumenkastom bojom.

Kada smo pod srtesom, nivo kortizola raste a on direktno utiče na pojavu akni i drugih nepravilnosti na koži. Vežbanjem se oslobađamo stresa, a time i viška kortizola, pa će i koža biti čistija.

Sunčanje

Ako ne možete da odolite tamnom tenu, onda koristite kreme za samopotamnjivanje i bronzere kojih na tržištu ima u velikom broju. Sunčanje izbegavajte i svedite ga na minimum. Ovo upozorenje većina ne shvata ozbiljno, ali rizik je zaista veliki. Da bi se zaštitila tokom sunčanja, koža proizvodi više melanina, pigmenta koji čini kožu tamnijom. Svaka velika promena količine pigmenta u koži izaziva njeno prevremeno starenje i povećava mogućnost oboljevanja od raka kože.

Sunčanje u solarijumu je još opasnije jer lampe emituju koncentrovane UVA zrake koji dublje prodiru u kožu od kombinacije UVA i UVB zraka koje emituje sunce. Zato nikako ne izlazite na sunce bez prethodno nanete kreme sa zaštitnim SPF faktorom minimum 30, a ako duže boravite na otvorenom, mažite se na svaka dva sata

Preterivanje sa količinom i vrstom proizvoda za negu

(old_image)

Svi mi često preterujemo u kupovini raznih kozmetičkih proizvoda, ne vodeći računa o njihovom sastavu i o tome da li, nanoseći više preparata, zapravo dupliramo količinu istih sastojaka ili nanosimo sastojke koji nisu kompatibilni. Tako se može desiti da sastojci iz različitih preparata zapravo međusobno ponište svoje dejstvo ili čak izazovu razne alergijske reakcije i oštećenja kože. Sastojke kao što su retinol, glikolina kiselina (skraćena oznaka na etiketi AHA), vitamin C i benzol peroksid ne upotrebaljvajte zajedno ili ih bar koristite u razmaku od nekoliko sati.

Pogledajte još