Hitan uvoz 200.000 tona žita

Donacija Vlade Japana od 3,7 miliona dolara snizila cenu đubriva za oko 20 procenata.

- Mi smo predložili interventni uvoz do 200.000 tona hlebnog žita, ali ne da utičemo na sniženje cena i na taj način budemo konkurencija domaćim proizvođačima, nego da popunimo robne rezerve i u slučaju potrebe intervenišemo na tržištu, jer su zalihe pšenice u Srbiji trenutnio veoma skromne - izjavio je juče za "Privredni pregled" srpski ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević. On je dodao da će Vlada Srbije ovu uredbu doneti do kraja ove ili sledeće nedelje, a da će interventni uvoz biti realizovan u toku aprila. Obraćajući se novinarima u Privrednoj komori Srbije, posle osnivačkog sastanka asocijacije "Plodovi Srbije", Milosavljević je ocenio da nisu tačne tvrdnje nekih ekonomista da žita nema dovoljno na svetskoj pijaci, jer ga nude Francuska, Rusija, Ukrajina i neke druge zemlje, a da Srbija zapravo potražuje malu količinu. 

Uredba o nastavku zabrane izvoza pšenice i kukuruza u zrnu doneta je prošle nedelje na sednici Vlade Srbije i važiće do ovogodišnje žetve. Ona ima samo jedan cilj: da obezbedi dovoljne količine hlebnog žita za potrebe snabdevanja stanovništva pojačavanjem bilansnih zaliha, jer je zasejano 470.000 hektara, što daje prinos i količine dovoljne za potrebe Srbije, rekao je Milosavljević. Ministar poljoprivrede rekao je da su pripreme za prolećnu setvu završene, a da je povećano interesovanje za kukuruz, kojim će biti zasejano 1,3 miliona hektara. 

- Očekujemo da će u odnosu na prethodne godine ovog proleća biti zasejano od 100.000 do 200.000 hektara više - dodao je on. 

Milosavljević je izrazio uverenje da će rast cena finalnih proizvoda nadoknaditi proizvođačima povećane troškove prolećne setve, zbog rasta cena energenata, đubriva i semena, čemu će doprineti i donacija Vlade Japana od 3,7 miliona dolara za đubrivo. Sredstva su prebačena "Srbijagasu", koji već isporučuje gas po nižoj ceni Azotari u Pančevu, koja ima obavezu da za taj iznos proizvede 7.000 tona MPK đubriva. Ovo đubrivo će za dve do tri nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu biti prodavano po 20 odsto nižoj ceni od trenutne cene đubriva. 

Odgovarajući na pitanje novinara, Milosavljević je rekao da Srbija formalno-pravno raspolaže svim teritorijama na Kosovu i Metohiji, a da je vrednost poljoprivredne proizvodnje na parcelama koje obrađuju srpski ratari na Kosmetu dve milijarde dinara. Toliko je, naime, potrebno da se sve što se proizvede za godinu dana u svim srpskim enklavama na Kosovu otkupi, dodao je on.

("Pregled")

Pogledajte još