BEZ VELIKOG NAPORA: Pomoću volumetriks dijete možete skinuti i do tri kilograma za nedelju dana (JELOVNIK)

Volumetriks dijeta kreirana je od strane nutricioniste dr Barbare Rols, koja zagovara jednostavan način kontrole težine i to bez gladovanja. Napominje da je i redovna fizička aktivnost poželjna kako bi se što pre došlo do rezultata.

Rols ali i oni koji su isprobli ovaj način ishrane kažu da je za nedelju dana moguće skinuti i do tri kilograma.

Osnovni principi Volumetriks dijete:

Ideja za ovu dijetu potekla je od činjenice da različite namirnice – različito zadovoljavaju naše potrebe za hranom ali i daju različiti osećaj "punoće" želuca tj. sitosti.

To praktično znači da ako se jedu namirnice bogate vodom i dijetnim vlaknima (one same po sebi imaju nisku kalorijsku vrednost), osećaćemo se sito i ispunjeno (a zaista će tako i biti).

Dakle, Volumetriks dijeta se oslanja na energetsku vrednost namirnica i sadržaj vode. Ukoliko u vašu ishranu uvedete ove namirnice "rizikujete" da izgubite dosta kilograma, ali se i oslobodite umora, depresije, kao i problema sa šećerom i holesterolom. Dobra vest je što se ove namirnice mogu jesti u neograničenim količinama u toku dana.

Preporučene namirnice:

- voće
- povrće
- niskomasni mlečni proizvodi
- integralne žitarice
- pasulji
- posno meso

Druga podela može možda bolje da baci svetlo na izbor namirnica kod ove dijete:

Prva kategorija:

- nemasno mleko i niskomasni mlečni proizvodi
- voće sa visokim sadržajem vode
- povrće sa malom količinom ugljenih hidrata i visokim sadržajem vode
- supe od povrća

Druga kategorija:

- ostalo voće
- povrće
- meso sa manje masnoća (riba, piletina)
- pahuljice
- testenine od integralnih žitarica

Treća kategorija:

- meso
- stari i masni sir
- orašasti plodovi i suvo voće
- jela kao što su: pica, pomfrit, sladoled i domaći niskomasni kolači

Četvrta kategorija:

- krekeri i slične industrijske grickalice, tipa čips, perece i slično
- čokoladni kolači, slatkiši sa puno masnoća itd.
- puter, ulja - generalno, masnoće
- alkoholna pića, gazirana pića i kupovni sokovi

Dakle, ukoliko jedete namirnice prve kategorije svakoga dana, namirnice druge - svakoga drugog dana, a namirnice treće kategorije - jednom u pet dana, na odličnom ste putu da izgubite kilograme i poboljšate zdravlje.

Sigurno se pitate šta je sa četvrtom kategorijom? Pa, nju je najbolje da zaboravite – ove namirnice za vas jednostavno ne postoje.

Preporučena su tri glavna obroka i užina, mada u toku celog dana možete grickati neku voćkicu ili jesti nešto drugo iz prve kategorije namirnica.

Dr Rols smatra da je trik zdravog mršavljenja upravo upotreba niskokaloričnih namirnica. Samim tim, ova dijeta će smanjiti kalorijski unos, i podstaći gubitak težine.

Prednosti Volumetriks dijete:

Volumetriks je dobro istražen i zdrav pristup mršavljenju. Akcenat je na uravnoteženoj ishrani sa dosta voća, povrća, integralnih žitarica i omogućava da se dijetalci osećaju siti unošenjem manje kalorija, a da gube na težini dok jedu zadovoljavajuće količine namirnica. Dijeta je fleksibilna i lako ju je modifikovati sa različitim sastojcima na osnovu ličnih želja (i mogućnosti). Program takođe naglašava vežbanje kao vitalnu komponentu zdravog mršavljenja. Preporuke su 30 do 60 minuta dnevno fizičkih aktivnosti u toku dana. Dr Rols predlaže vođenje evidencije o tome šta se jede, kao i dnevnik fizičke aktivnosti. Vođenje dnevnika će pomoći dijetalcima da prate svoj napredak i identifikuju sve probleme koji im se mogu pojaviti na putu ka mršavljenju.

Volumetriks dijeta ne zahteva ni mnogo aktivnosti u kuhinji, jer preporučene namirnice nisu komplikovane za spremanje, a mnoge od njih se jedu i sirove ili sa minimalnom termičkom obradom.

Izvor: Dijeta.net
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još