Poštujemo neutralnost Srbije

BEOGRAD, 15. juna 2011. (Beta) – Predsedavajući Vojnom komitetu NATO-a admiral Djanpaolo di Paolo izjavio je u sredu da Severnoatlantski savez smatra Srbiju veoma značajnim partnerom i da se “raduje” unapredjenju saradnje na način koji Srbiji najviše odgovara.

Nakon sastanka s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milojem Miletićem u Topčideru, italijanski admiral je rekao da NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna kao i da je taj savez zadovoljan novim pravcem razvoja medjusobnih odnosa.

Govoreći o situaciji na Balkanu, Di Paolo je rekao da ne gleda na Srbiju kao na “enklavu” okruženu NATO zemljama, već da ceo region smatra delom evroatlantske porodice, u kojoj svaka zemlja ima pravo da bira svoju ulogu.

Admiral Di Paolo i general Miletić složili su se da je Strategijska konferencija za NATO i partnerske zemlje, koja se završava u Beogradu, bila veoma uspešna i da će omogućiti dalji razvoj vojnih kapaciteta i medjusobnih odnosa zemalja učesnica. Miletić je rekao da od Srbije zavisi na kojem će nivou saradjivati s NATO-om, jer taj vojni savez poštuje odluku Srbije o neutralnosti.