Ocene Fiskalnog saveta su površne

BEOGRAD, 15. juna 2011. (Beta) - Šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mladjan Dinkić odbacio je u sredu u Skupštini Srbije ocenu Fiskalnog saveta da je model za finansiranje lokalne samouprave koji nudi URS neodrživ.

Dinkić je, obrazlažući predlog izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave koji je inicirao URS, naveo da nisu tačne ocene Fiskalnog saveta i da je analiza koju je uradilo to telo "neozbiljna, površna i jednostrana", a da je Fiskalni savet napravio "skandaloznu grešku" jer je pošao od toga da kršenje zakona usvaja kao činjenicu.

On je obrazložio da je smanjenjem transfera lokalnim samoupravama prekršen zakon i da je zbog toga u poslednje tri godine lokalnim samoupravama 50 milijardi dinara manje transferisano u odnosu na ono što zakon kaže. Šef poslaničke grupe URS-a je kazao da Fiskalni savet govori o mogućoj "rupi" u republičkom budžetu a ne zanimaju ga postojeće "rupe" u lokalnom budžetu.

Dinkić je rekao da bi model finansiranja lokalne samouprave koji nudi URS uspostavio mnogo veću finansijsku samostalnost gradova i opština, a suštinski bi smanjio uticaj politike na njihov razvoj.

Suštinski, kako je naveo, URS predlaže dve krupne izmene - da mnogo više novca od poreza za zarade ostane gradu, odnosno 80 odsto umesto sadašnjih 40 odsto i da transferi ostanu dominantan oblik finansiranja malih i siromašnijih opština. Dinkić je kazao da bi i dalje ostali transferi lokalnim samoupravama, osim Beogradu.

Nakon obraćanja Dinkića, reagovao je šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović koji je, javljajući se po Poslovniku, negodovao što je Dinkić u svom govoru, kako je naveo, vredjao Fiskalni savet, telo koje je izabrao parlament.

Pogledajte još