Svetska premijera Vivaldijeve opere u Pragu

PRAG, 15. juna 2011. (Beta-AFP) – Malo poznata opera “Unione della Pace, e di Marte” Antonija Vivaldija biće posle 284 godine premijerno izvedena idućeg meseca, na festivalu posvećenom baroknoj muzici u Pragu.

“Reč je posebnom žanru barokne opere serenadi, koja je u to vreme komponovana za odredjenu priliku”, kazao je češki dirigent i kompozitor Ondrej Maček, koji je rekonstruisao operu. Vivaldi je serenadu “Unione della Pace, e di Marte” komponovao povodom rodjenja bliznakinja Luize Elizabete i Ane Anrijete, ćerki francuskog kralja Luja Petnaestog u avgustu 1727. “Operu je naručio francuski ambasador u Veneciji i izvedena je samo jednom, sredinom septembra 1727, na otvorenom”, kazao je Maček.

Kompletan libreto, sa detaljima o rodjenji bliznakinja i tadašnjoj političkoj situaciji, čuva se u Nacionalnoj biblioteci Braidense u Milanu. Partitura nije pronadjena i rekonstruisana je na osnovu arija iz drugih Vivaldijevih opera. “Čitajući libreto prvi put, odmah sam primetio da mi je veliki broj arija poznat. Kako kompozitor nije imao mnogo vremena da napiše tu serenadu za odredjenu priliku, logično je da je koristio arije iz svojih drugih opera”, objasnio je Maček. “U to vreme to je bio uobičajen i dozvoljen metod komponovanja, posebno u Italiji”, dodao je. Opera će prvi put biti izvedena 4. jula, a potom u još nekoliko navrata, na Baroknom festivalu u Pragu, koji će trajati od 17. juna do 3. oktobra.