UČINJENA MI JE OZBILJNA ŠTETA, BIO SAM SATANIZOVAN U JAVNOSTI: Branislav Lečić progovorio o životu nakon optužbi Danijele Štajnfeld za silovanje

Glumac Branislav Lečić danas se u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1 pojavio u neobičnom izdanju, odnosno, sa novim imdižom. Glumac je "nabacio" bradu.

- Sam sam sebi neobičan, ali morao sam da promenim izgled, dogovorili smo se tako. Igram kod Radoša Bajića u "Herojima Halijarda", tokom leta snimamo film i seriju, i pošto bi se lepljenje brade videlo, a pošto igramo takve uloge kakve igramo, svi smo pustili bradu – rekao je Lečić na K1 televiziji i dodao:

- Film je o četnicima koji su u Drugom svetskom ratu spašavali američke pilote i to je bila ozbiljna i teška akcija, jer su padali na različita mesta i trebalo ih je pronaći, sačuvati im živote i pripremiti da odu odakle su došli. Ja igram Dragišu Vasića koji je bio akademik, književnik, ideolog četničkog pokreta i veoma blizak Draži Mihailoviću. Imam nekoliko scena.

Glumac je kazao da je prošlo već dovoljno vremena i da se danas može sagledati celokupna srpska priča iz tog vremena.

- U tome nema ničeg nacionalističkog već je to potraga za istinom. To je patriotizam. Bila su to dva antifašistička pokreta. Četnike su izjednačili sa ustašama što je potpuno apsurdno, a zapravo je bilo radikalno drugačije. Na delu je vreme otrežnjenja i moramo da shvatimo da imamo bogatu istoriju. Ovaj trenutak i jeste sublimativni za srpsku egzistenciju na Balkanu. Trebamo se baviti svojim imenom, jezikom, tradicijom... Da upoznamo svoju ličnu kartu, jer je to ključno za odnose sa svima drugima. Nisi sposoban da voliš drugoga ako ne voliš sebe - rekao je Branislav Lečić u emisiji "Kec na jedanaest".

U novoj seriji "Tunel" koja se trenutno snima Lečić će glumiti načelnika policije.

- Seriju "Tunel" režira Petar Ristovski, a producent je Laza Ristovski. Ispali su džekovi kada su me pozvali, ali naša veza je oduvek prvenstveno glumačka. Kada su zvali mene, zvali su glumca i to je jedino tačno. Nikakva drugačija priča ne može niti treba da popravlja stvari. Bilo je šta je bilo i idemo dalje. Oni pokušavaju, a mislim da su u tome i uspeli, da naprave jednu krimi priču od istinitih događaja baziranih na policijskim slučajevima u Beogradu. Zadovoljstvo mi je što igram načelnika policije koji rešava te slučajeve. U fokusu su i unutrašnji odnosi likova unutar stanice i to je jedna realistična priča o kriminalu, nije „upeglana“, američka. Ljudskija je, naša - kazao je Lečić.

Branislav Lečić osvrnuo se i na optužbe zbog kojih je mesecima bio glavna tema medija.

- Taj trend dešava se u celom svetu. Ipak, ono što je činjenica je da prema svakome, bez obzira iz koje je profesije, ko se nađe na naslovnim stranama i ko je prokažen, moramo da imamo rezervu i da sačekamo da vidimo da li je to istina. Prezumpcija nevinosti mora da postoji. To su ataci koji se dešavaju u životu onima koji su istureni i u prvom planu, na koje napadi nešto koštaju ili mogu da se naplate, kao što je to bio slučaj i kod mene. Tih pet minuta slave onih koji te napadnu verujem da imaju svoje materijalno opravdanje - rekao je Lečić danas na K1 i kazao da je izlaz pronašao u radu.

- Ići dalje je za mene uvek bio izlaz. Igram "Ujka Vanju" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Čim igram ja se bavim svojim poslom i odmah je lakše i bolje. Ja sam samo u tom periodu dok sam poštovao istragu, tih pet i po meseci, bio van pozorišta jer nisam hteo da dovodim svoje kolege u neprijatnu situaciju. Bio sam satanizovan u javnosti bez ikakvih dokaza. Nikola Pašić je kazao: Kleveta je kada prospeš jastuk sa perjem, a demanti su kada počneš da skupljaš to perje. Meni je učinjena ozbiljna šteta. To je atak na moj život i na porodicu, na minuli rad, na moje svetonazore, na opstanak u profesiji. Ja nešto zidam 40 i nešto godina i pojavi se neko nepoznat i upre prstom ka meni. Pa čekaj da vidimo da li je to istina. I kada se dokazalo da je to izmišljotina i lažna prijava, kao što sam i tvrdio, da se to nikad nije desilo, uvek ostane "rep". Uvek imaš ljude koji sumnjaju u sve, pa i u dokaze.

Najavio je i koji mu je novi projekat u planu.

- Pišem prvenstveno za daske koje život znače, pa posle ko zna, možda bude to i dobra serija ili film. Želja mi je da učinim da Dostojevski progovori, jer precrtati Dostojevskog kao što je to učinjeno je za mene potpuni idiotizam. Ne postoji nijedan umetnik koji stvara na bilo kom kraju sveta, a pogotovo takav pisac i mislilac kao što je on, koji sme i može biti precrtan zbog dnevno-političkih dešavanja. Takvi ljudi i njihova dela su opšte dobro - rekao je Lečić.

U emisiju je, kako je kazao, došao motorom koji obožava i otkrio koje planove osim profesionalnih ima za ovo leto.

- Malo ću da "zujnem" na neka topla mesta, stići ću i da odmaram. Volim motor i vožnju motorom, nabavio sam jednog dobrog BMW-a, oldtajmera, i voleo bih da sa društvom, na motorima, odemo do Svete gore. Trenutno slobodno vreme provodim sa sinom i ćerkom sa kojima gledam nastavak serije "Vikinzi" i baš mi se dopada - rekao je Branislav Lečić u emisiji "Kec na jedanaest".

Autor: Nadlanu.com/M.M.
Foto: K1/Promo

Pogledajte još