Brže, a ne više sredstava EU

Sad kad im je najpotrebnije da reformišu svoju privredu, državne ustanove i institucije, te zemlje iz fondova EU dobijaju relativno mala sredstva, a kad postanu članice EU, to se povećava i nekoliko puta, što će stvoriti i problem korišćenja tolikih sredstava odjednom, rekao je Djelić u izlaganju i raspravi s poslanicima Odbora za budžet EP.

On je istakao da se suštinski ne traže neka mnogo veća sredstva za podršku reformama na Zapadnom Balkanu, koja ionako predstavljaju samo jedan odsto zajedničkog budžeta EU.

Potpredsednik Vlade Srbije, koji je govorio u ime svih zemalja Zapadnog Balkana, dobio je podršku ovog ključnog odbora EP za ove predloge, a o tome će sutra razgovarati i s nekolicinom nadležnih komesara Evropske komisije, koja će krajem meseca izneti prve predloge za budžet EU u razdoblju 2013-2020.

Poslanici EP su u raspravi izneli i pohvale Srbiji, posebno za napredak u poslednje vreme, ali i pokude zbog i dalje velike korupcije.

U raspravi su takodje postavljena i pitanja kako Srbija misli da "sredi" odnose s Kosovom i da li bi brži priliv sredstava jamčio da će biti poboljšano stanje u institucijama vlasti i delovanju političke demokratije.

BRISEL, 15. juna 2011. (Beta)

Pogledajte još