ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Parfemi koje mame koriste mogu da budu štetni za bebe

Parfem miriše božanstveno i dolazi u najlepšim bočicama, ali ako imate malu bebu, ona taj miris udiše čitavog dana, i to iz blizine.

Ako ste ikad sedeli pored nekoga ko je preterao sa parfemom, možda znate da udisanje prevelike količine tih čestica i ne mora da bude najbolji osećaj na svetu.

Ponekad se mogu pojaviti kijanje, kašalj i glavobolja od prejakog mirisa parfema, a onda probajte da zamislite kako je tek bebama dok ih držite u krilu.

Koliko je parfem siguran za bebe?

- Osip na koži i kontaktni dermatitis takođe su vrlo česte reakcije na parfeme i mirise - kaže za "Romper" dr Džesika Meden, pedijatar, neonatolog i međunarodno certifikovana savetnica za dojenje.

Kad analizirate spisak sastojaka, postoje neke hemikalije koje nisu dobre ni za koga, naročito za bebe, a to su ftalati.

Kako ftalati mogu da štete bebi?

Iako se ftalati mogu naći u brojnim kozmetičkim proizvodima, dokazi ukazuju na to da bi trebalo da se držimo podalje od ovog problematičnog sastojka.

Prema studiji iz 2021. godine, izloženost ftalatima u trudnoći može da prouzrokuje urođene mane kod miševa, a sve veći broj dokaza ukazuje na to da te iste hemikalije mogu da prouzrokuju slične razvojne probleme kod ljudi.

Studija iz 2014. objavljena u "Reproductive Toxicology" zaključila je da je dečacima, kada su izloženi ftalatima, nivo testosterona niži, dok je druga studija pokazala da kod devojčica mogu da prouzrokuju rani početak puberteta.

Izloženost ftalatima takođe je povezna sa postporođajnom depresijom kod roditelja i gojaznošću, astmom i ADHD kod dece, pokazale su studije.

- Ako želite da budete oprezni, potrudite se da izbegavate nošenja parfema kada ste blizu svoje bebe i definitivno ih treba potpuno izbegavati u trudnoći - kaže dr Meden.

Na tržištu postoje prirodni mirisi bez ftalata, za koje se smatra da su sigurni za korišćenje.

- Izbegavajte parfeme koji sadrže parabene i fenol, jer mogu da pogoršaju respiratorne simptome - rekla je doktorka.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još