Dijete utiču na dijabetes

Mnogi adolescenti koji rastu s dijabetesom frustrirani su ograničenjima u ishrani koju im nameće ova bolest koja nastaje kada ćelije organizma ne mogu iz krvi da preuzmu molekule šećera i da ih iskoriste za stvaranje energije. 

En Gebel Fabri je jedan od voditelja programa za dijabetes na medicinskom fakultetu Harvard. "U svojoj ordinaciji lečim mnogo žena koje imaju šećernu bolest i poremećaje prehrane ili neke druge psihološke poremećaje, kao što su depresija. Oko 30 odsto pacijenata priznalo je da su u jednoj svojoj životnoj fazi namerno limitirale unošenje insulina kako bi doprinele gubitku telesne težine", kaže doktorka.

Ona naglašava da te žene to svesno rade iako znaju da im to može naneti štetu: "Ovakvo ponašanje nije ni malo drugačije od onog koje vidimo kod zdravih žena koje, da bi smanjile svoju težinu, posežu za štetnim dijetama. Razlika je jedino u tome što je rizik kod zdravih osoba daleko manji od onog kod dijabetičara".

Posle decenije praćenja i prikupljanja rezultata, dr Gebel Fabri je bila u stanju da pokaže da žene koje ne uzimaju redovno insulin umiru ranije.

"To je prava tragedija znajući kako  je insulin efikasan kada se redovito uzima. Potrebno je obratiti pažnju na bolesti ishrane i psihološke poremećaje kod šećernih bolesnica, posebno onih koje su bolest razvile rano", zaključuje Gebel Fabri.  

(HARVARD, 06. mart 2008. FoNet)

Pogledajte još