Hadžiću ne mora da sudi Haški tribunal

BEOGRAD, 16. juna 2011. (Beta) - Ukoliko haški optuženik Goran Hadžić ne bude uhapšen do 30. juna 2012. godine sudiće mu Rezidulani mehanizam, a ne Haški tribunal, izjavila je u četvrtak u Beogradu portparolka tog suda Nerma Jelačić.

Kako je navela, Hadžiću, optuženom za zločine u Vukovaru i okolini tokom 90-ih godina, mogao bi da sudi novi institut koji bi na procesuiranju ratnih zločina sa prostora bivše Jugoslavije trebalo da počne da radi 2013. godine.

"Rezidualni mehanizam neće poput Haškog tribunala moći da podiže nove optužnice, izuzev u slučajevima za nepoštovanje suda", objasnila je Jelačić novinarima u Beogradu koji su u organizaciji misije OEBS-a ranijih godina u okviru studijskih poseta bili u Hagu.

Takodje, postupaće po žalbama optuženika podnetih nakon juna 2013. godine, a imaće i ogranak za zločine u Ruandi, dodala je ona.

Jelačić je rekla da na dužinu mandata Haškog tribunala utiče hapšenje begunaca, ističući da Haški tribunal očekuje da će svi begunci biti privedeni pravdi i izvedeni pred taj sud.

Jelačić je dodala da je prerano govoriti o trajanju sudjenja Ratku Mladiću, jer se on nije izjasnio o krivici.

Pogledajte još