Kusturici uručena Ćopićeva nagrada

Predsednik Upravnog odbora Zadužbine “Branko Ćopić” Svetozar Koljević istakao je da njihova nagrada za prozu ide Kusturici za autobiografsko delo koje je “značajan doprinos bogatoj tradiciji srpske memoarske literature od Simeona Piščevića…do Miloša Crnjanskog i Dobrice Ćosića”.

“Kusturica je svojim delom dokazao da je čak i u naše vreme moguće voleti svoju zemlju i steći svetsku slavu”, rekao je akademik Koljević, obrazlažući odluku Upravnog odbora Zadužbine “Branko Ćopić”, u čijem sastavu su i Matija Bećković, Milosav Tešić, Dušan Kovačević i Nada Malešević-Đorđević.

Zahvaljujući se na nagradi koja nosi ime pisca Branka Ćopića (1915-1984), Kusturica se duhovito i sa setom prisetio sa koliko muke i “psiholoških pritisaka” su ga dok je bio dečak roditelji primoravali da pročita roman “Magareće godine”, što je na kraju učinio, zavolevši delo velikog pisca.

“Ideja o meni kao piscu nije zaživela u mojoj porodici…Ovo nagrada je prilika da podignem rejting kao pisac u mojoj porodici”, rekao je Kusturica, dodavši da je “iz građanskog rata u Bosni spašena slika” na kojoj su Ćopić i njegov otac Murat Kusturica.

BEOGRAD, 16. juna 2011. (Beta)

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.