Počeo književni festival KROKODIL u Beogradu

Prve večeri književnog festivala, koji se održava do 18. juna u amfiteatru na otvorenom ispred Muzeja istorije Jugoslavije, predstavili su se i autori Aleksandar Stanković, Barbi Marković, Saša Ilić i Svetislav Basara.

Vojnović je privukao pažnju romanom "Čefurji raus" (2009), o problemima života doseljenika u Sloveniji, a pojavila se i u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pod naslovima "Južnjaci napolje", "Čefuri raus" i "Čefuri napolje".

"To je jedina knjiga koja je prevedena na tri srpskohrvatska jezika, čak je i jedna cura diplomirala na tu temu", rekao je Vojnović, koji je prisutnim pročitao i dva kratka odlomka iz knjige.

Voditelj Hrvatske televizije Aleksandar Stanković predstavio se zbirkom kratkih priča i poezije "Igor Mandić na mjesecu" (2010), pročitavši izmedju ostalog pesme posvećene Mandiću, hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i režiseru Emiru Kusturici.

Saradnik književnog podlistka "Beton" lista Danas Saša Ilić čitao je deo svog poslednjeg romana "Pad Kolumbije" (2010), za koji je rekao da je dobio "oštrije kritike od publike nego od kritičara, što je čudno".

Publici se predstavila čitanjem jedne priče i Barbara Barbi Marković, autorka romana "Izlaženje" (2006), a poslednji je nastupio Svetislav Basara, autor NIN-ovom nagradom ovenčanog romana "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" (2006).

Basara je pročitao odlomak poslednjeg romana "Početak bune protiv dahija" (2010).

U muzičkom delu nastupio je kantautor Kralj Čačka, a voditelji večeri bili su Ivan Bevc i Kruno Lokotar.

Druge večeri "Krokodila", u petak, beogradska publika će moći da čuje i vidi nemačkog pisca Klemensa Majera, Ivanu Sajko iz Hrvatske, iz Sarajeva dolazi Faruk Šehić, a pored Ivana Čolovića iz Beograda tu je i Predrag Lucić iz Splita.

Završno veče u subotu pripada Renatu Baretiću iz Hrvatske, Milošu Živanoviću, hrvatskom blogeru Vladi Guliću, crnogorskom piscu Balši Brkoviću i vervatno Mirku Kovaču, piscu koji se iz Beograda početkom ratnih devedesetih preselio u Hrvatsku.

BEOGRAD, 16. juna 2011. (Beta)

Pogledajte još