SMANJITE NJIHOVU KONZUMACIJU NA MINIMUM: Koje namirnice mogu da skrate životni vek?

Ako su govedina, piletina i mlečni proizvodi redovan deo vaše ishrane, možda je vreme da napravite neke promene.

Istraživanje koje je sproveo Medicinski fakultet Univerziteta Pen Stejt u Heršiju u Pensilvaniji pokazuje da bi ove tri vrste namirnica mogle da skrate život vek čoveka.

Potencijalna opasnost leži u činjenici da govedina, piletina i mlečni proizvodi sadrže sumporne aminokiseline. Studija je pokazala da konzumiranje velike količine tih kiselina može da dovede do većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti, pa čak i smrtonosnog ishoda.

Ozbiljne brojke

Kad su istraživači pregledali rezultate gotovo 120.700 učesnika iz dve dugotrajne studije, primetili su da oni koji su uzimali dvostruko veću količinu sumpornih aminokiselina od one koja se smatra razumnom "imaju 12 odsto povećan godišnji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i 28 odsto povećan rizik od umiranja od tog stanja tokom 32-godišnjeg razdoblja istraživanja".

Takođe su otkrili da najveći deo sumpornih aminokiselina dolazi iz hrane poput govedine, piletine i mlečnih proizvoda.

- Novo istraživanje ističe da je ishrana bogata životinjskim belančevinama povezana sa lošijim zdravljem. A tipična američka ishrana sadrži previše te hrane - kaže nutricionista dr Liza Jang.

Ona dodaje da studija takođe pokazuje da bi ishrana koja je zdrava za srce trebalo da uključuje više voća i povrća kao i biljne proteine poput orašastih plodova umesto mesa i mlečnih proizvoda.

Nije potrebna eliminacija ove hrane

Doktorka kaže da ne moramo da eliminišemo hranu bogatu sumpornim aminokiselinama, poput mesa i mlečnih proizvoda, ali bi trebalo da se usredsredimo na stvaranje zdravih obrazaca ishrane.

Izvor: N1/Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još