DERMATOLOZI OTKRIVAJU: Koje greške najčešće pravimo dok se umivamo?

Pranje zuba, češljanje i umivanje predstavljaju našu svakodnevnu rutinu koju mehanički obavljamo, ne razmišljajući o pogrešnim stvarima koje radimo. Dermatolozi upozoravaju šta sve pogrešno činimo tokom umivanja, a što može naškoditi lepoti i zdravlju naše kože.

- Idealno je umivati se dva puta na dan. Prečestim umivanjem koža gubi prirodna ulja i vlagu, što može izazvati suvoću, crvenilo i iritaciju - objašnjava dermatolog Emanuel Lukas i dodaje da bi oni koji imaju osetljivu kožu trebalo da se umivaju jednom dnevno.

- Ako temeljno perete lice uveče, možete ga isprati mlakom vodom ujutru, a zatim nastaviti sa rutinom nege kože - tvrdi Emanuel.

Nikako nemojte kupovati preparate koji nisu u skladu sa vašim tipom kože.

- Koži koja je sklona rozacei, ekcemu i alergijama je potrebno blago sredstvo za čišćenje sa umirujućim sastojcima. Kombinovanoj koži odgovaraju pene za umivanje jer uklanjanju masnoću i rade nežan piling, a onoj koja je sklona aknama sredstvo za čišćenje na bazi glikola i benzoil peroksida - ukazuje dermatolog.

Jedna od češćih grešaka jeste i brisanje lica peškirom.

- Iako izgleda čisto, može na sebi imati prljavštinu, prašinu, šminku. To dovodi do začepljenja pora. Takođe, peškiri koje koristimo nakon tuširanja su mnogo grublji od onih za lice, tako da, zapravo mogu izazvati iritaciju i oštećenje kože - zaključuje on.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još