Duhovno u umetnosti

U Prodajnoj galeriji "Beograd", u četvrtak, 6. marta 2008. otvorena je izložba "Duhovno u umetnosti" osam umetnika, učesnika kolonije "Sopoćanska viđenja 2007": Kosta Bogdanović, Čedomir Vasić, Edin Numankadić, Rada Selaković, Nevenka Stojsavljević, Rajko Popivoda, Branka Kuzmanović i Vladimir Perić Talent. 

Selektor kolonije i autor izložbe je Ljiljana Slijepčević, istoričar umetnosti. Organizator kolonije je Džengis Redžepagić i Dom kulture "Oslobođenje" u Novom Pazaru. Izložbu je otvorio Zoran Gavrić, istoričar umetnosti. 

Ljiljana Slijepčević, istoričar umetnosti i dugogodišnji istaknuti kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, selektor umetničke kolonije "Sopoćanska viđenja 2007" i autor izložbe i teksta u katalogu "Duhovno u umetnosti", na najbolji je način prezentovala osnovnu ideju koja ju je vodila ka koncepciji rada kolonije i do koncepta postavke izložbe. Ljiljana Slijepčević je uspela da afirmiše delo osmoro savremenih, referentnih umetnika u aktivni dijalog s najvećim dometima epske dvorske srednjovekovne umetnosti, ali i da prevaziđe uobičajene religiozne i pojednostavljene interpretacije arhitektonsko-slikarske predstave Sopoćana. Kroz savremeni govor o duhovnom u umetnosti postignut je najviši oblik odgovora umetnosti o i u duhovnom.

Zoran Gavrić, istoričar umetnosti, dugogodišnji direktor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i profesor Akademije primenjenih umetnosti, zahvalio se svima koji su učestvovali u ovom projektu, ali je poseban deo posvetio selektorki kolonije i autorki izložbe:

"Istoričar umetnosti i teoretičar umetnosti  je onaj koji posmatra umetnost, koji piše o njoj. Umetnik je onaj koji stvara, u ovom slučaju u umetničkoj koloniji kao mestu, galerija je prostor u kojem se tamo nastala dela izlažu. To je sistem umetnosti, u kojem je sve kako valja, na svome mestu. Možete ga zamisliti kao tronožac na kojem je svaka noga u svome otvoru. To su tri aspekta koji čitavoj stvari, jednom događaju: izbor umetnika, rad u okruženju duhovnog, tekst za katalog, izložba, pridodaju logos - da svako radi posao u koji se dobro razume. Tek tako tronožac ne škripi, ne klima se, pouzdan je." 

Sve što smo videli, čuli, doživeli na "Sopoćanskim viđenjima" duhovnog u umetnosti zaslužuje svaku iskrenu pohvalu i toplu preporuku. Iznad i veća može biti samo draž nestrpljivog iščekivanja sledećih projekata svih aktera ovog događaja, u koje se unapred i sa zadovoljstvom, pozvani ili ne, skromno uključujemo, trudeći se da i naš doprinos ne izostane. I neće.

Izložba će biti otvorena do 24. marta 2008.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još