DETALJAN VODIČ: Koliko će vas koštati letovanje u Crnoj Gori ove godine?

Crna Gora jedna je od omiljenih destinacija srpskih turista, bilo da je reč o morskim ili planinskim destinacijama.

Smeštajni kapaciteti u Crnoj Gori se iz godine u godinu unapređuju, a cene su pristupačne i odgovaraju različitim platežnim mogućnostima. Cene hotelskog smeštaja za noćenje sa doručkom, u zavisnosti od kategorije, u glavnoj letnjoj turističkoj sezoni kreću se već od 20 evra u Baru i Ulcinju, 22 evra u Herceg Novom, 30 evra u Tivtu i Budvi, 50 evra u Kotoru, 25 evra u Kolašinu i 27 evra na Žabljaku.

Mnogi hoteli pružaju brojne povoljnosti, pa između ostalog i popuste za decu do 14 godina, besplatan boravak za decu do 4 godine, popuste prema dužini rezervacije, besplatno korišćenje mobilijara i slično. Pored široke lepeze hotelskog smeštaja turistima je na raspolaganju i kvalitetan privatni smeštaj kategorizovan u skladu sa propisanim standardima. Ovaj vid smeštaja je takođe cenovno pristupačan i u zavisnosti od destinacije i kategorije objekta kreće se već od 8 evra u Herceg Novom, 10 evra u Baru, Ulcinju, Tivtu i Budvi, 20 evra u Kotoru, 15 evra na Žabljaku i 11 evra u Kolašinu.

Foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore

Cene plažnog mobilijara su veoma pristupačne, pa se komplet od dve ležaljke i suncobran može naći već od 8 evra u Baru, 10 evra u Herceg Novom, Kotoru, Budvi i Ulcinju i 15 evra u Tivtu.

Kada je reč o cenama gradskog prevoza i taksija, minimalna cena vožnje u iznosi 50 centi u Baru i Budvi, dok je u ostalim opštinama na primorju iznosi 1 evro. Što se tiče severne regije, minimalna cena vožnje kreće se već od 80 centi na Žabljaku i 1 evro u Kolašinu. Mesto na parkingu se može naći već od 40 centi po satu u Ulcinju, 50 centi u Tivtu, 60 centi u Baru i Budvi, 70 centi u Herceg Novom, 80 centi u Kotoru, na Žabljaku 2 evra, dok se u Kolašinu ne naplaćuje.

Što se tiče cena u restoranima, one su takođe veoma pristupačne. Ručak za četvoročlanu porodicu može se naći već od 16 evra u Baru, Herceg Novom i Ulcinju, Tivtu i Kotoru, 20 evra u Kolašinu i 40 evra na Žabljaku. Cena kafe kreće se od 90 centi u Ulcinju, 1 evro u Baru i Budvi, 1.20 evra u Herceg Novom, Tivtu i Kotoru, 60 centi u Kolašinu, 90 centi u Rožajama i 1 evro na Žabljaku.

Foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore

Turisti iz Srbije imaju posebne povoljnosti u Crnoj Gori sa aspekta pružanja medicinskih usluga, tj. pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć, ukoliko ponesu potvrdu iz Srbije koju izdaje Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO)!

• Za goste iz Srbije, kao i do sada, na graničnim prelazima je pojednostavljena procedura ulaska u zemlju,
pa im je za ulazak potrebna samo lična karta. Takođe, nije potrebna ni COVID potvrda.

• Od prethodne godine ukinut je roming u zemljama Zapadnog Balkana pa turisti iz Srbije mogu u okviru svoje tarife, tokom odmora u Crnoj Gori, da uživaju u korišćenju minuta, SMS poruka i interneta bez dodatne naknade!

• U Crnoj Gori plaže su dostupne svima! U ovoj zemlji 50% kupališta i plaža, shodno Pravilniku o uređenosti kupališta na moru, oslobođeno je od plažnog mobilijara, izuzev kada su u pitanju hotelska kupališta. To znači da ukoliko turista ne želi da iznajmi ležaljku i suncobran, ima mogućnost da odmara na delu plaže bez plažnog mobilijara. Ne samo to! Nakon 17 časova ležaljke i suncobrani su besplatni!

• Komplet ležaljki sa suncobranom uglavnom je moguće iznajmiti po ceni od 10 evra u prvom redu, dok se u drugom redu se mogu naci po ceni od 8 evra. U Dobrim Vodama u Baru moguće je koristiti jednu ležaljku i suncobran po ceni od 5 evra!

Crna Gora je turistima iz Srbije lako dostupna destinacija bilo da se odluče da dođu avionom (svakodnevni letovi Air Serbia i Air Montenegro), vozom ili autobuskim prevozom.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore

Pogledajte još