Simpo radi bez zastoja

ZUBIN POTOK, 07. mart 2008. (FoNet) - Predsednik Upravnog odbora Kompanije "Simpo" i poslanik SPS u republičkoj Skupštini Milan Nikolić rekao je FoNetu, prilikom obilaska fabrike ove kompanije u Zubinom Potoku, da je "u ovim teškim vremenima najvažnije da Srbi ostanu na svojim ognjištima na Kosovu i Metohiji".

Nikolić je rekao da je neophodno obezbediti za Srbe na KIM "normalne uslove za život i rad i Simpo na tome radi već dugo godina".

On kao primer navodi fabriku lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku koja devedeset odsto svoje proizvodnje izvozi i jedna je od retkih srpskih fabrika na Kosovu koja još radi.

"Mi imamo sto odsto zaposlene kapacitete, a naši proizvodi idu u skandinavske zemlje. Ono što Simpo može da uradi konkretno za opstanak Srba jeste obezbeđivanje njihove egzistencije ovde i mi smo sa radnicima upravo o tome razgovarali. Planiramo još veću uposlenost kapaciteta, jer tržište za naše proizvode postoji, a uskoro ćemo primiti još najmanje dvadeset novih radnika".

On očekuje i dogovor sa Vladom Srbije kako bi se stvorili što bolji uslovi za opstanak Srba na Kosovu, ali ističe da je Simpo u proteklih osamnaest godina sam brinuo o svoji radnicima u Zubinom Potoku i njihovim porodicama i da oni, osim plate u ovoj fabrici, nisu primali nikakav kosovski dodatak ili druge prinadležnosti zato što žive na Kosovu.

Po njegovim rečima "ova fabrika je sastavni deo matičnog preduzeća "Simpo", pa će u procesu prodaje društveno kapitala biti privatizovana i ona".

"Simpo" je u fazi traženja strateškog partnera. "Uslov od koga nećemo odustati je i da budući vlasnik ne može da otpušta radnike Simpa posle kupovine fabrike", rekao je Nikolić.

Fabrika u Zubinom Potoku, koja zapošljava u ovom trenutku devedeset sedam radnika, prošle godine je izvezla više od 20.000 stolica u Norvešku.

Pogledajte još