Identifikovan gen uzrok ćelavosti

Naučni Tim koji je predvodil dr Anđela Krisijano sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku (SAD) otkrila je gen  koji uzrokuje promene u količini i tipu kose.

Istraživanja su pokazala da je proizvod gena protein koji je deo ćelijske membrane ćelija kose koje su odgovorne za rast vlakna, prenosi Glas Amerike.

Površinski proteini reaguju na lekove i dr Kristijano kaže kako činjenica da je reč o površinskom proteinu otvara mnoge terapeutske mogućnosti: “Lekovi mogu da deluju na dva načina - ili da povećaju aktivnost receptora ili da je umanje. U prvom slučaju, pomogli bi ljudima koji nemaju dosta kose. U drugom, onima koji je imaju previše ili je imaju na mestima koja nisu prikladna. Očekujem nekoliko uzbudljivih godina ispunjenih potragom za sojevima koj mogu da regulišu ovaj novi receptor, a mogu biti veštački uneti u organizam”.

Grupa dr Kristijano, renomiranog stručnjaka za genetiku istraživala je članove jedne porodice iz Pakistana koja ima jako gustu i gotovo vuni sličnu kosu.

Korišćena je tehnologija, kako objašnjava dr Kristijano, globalnog pretraživanja genoma kojom je kod članova ove porodice pronađen deo na hromozomu 13 koji je sadržavao gene odgovorne za vrlo karakterističan tip kose.

“Zatim smo taj deo uporedili s članovima drugih porodica koje su imale poremećaje rasta kose, poremećaje koji nisu bili identični onima otkrivenim kod prve porodice.
Dodavanjem sve više slučajeva omogućilo nam je da smanjimo područje homozoma 13 do te mere da smo sada taj fragment mogli potpuno sekvencionirati i ustanoviti genetski kod”, objasnila je Krisijano. 

(NJUJORK , 07. mart 2008. FoNet)

Pogledajte još