Riki Rubio odlazi u NBA ligu

"Konačno sam odlučio da krenem na taj put. Igranje u NBA je moj san i želim da ga ispunim. Posle mnogo razmišljanja, zaključio sam da je došlo vreme", rekao je Rubio na konferenciji za novinare u Barseloni.

Rubio bi tako mogao da zaigra sa srpskim internacionalcem Darkom Miličićem i crnogorskim reprezentativcem Nikolom Pekovićem.

Ovaj 20-godišnji plejmejker izabran je na "draftu" još pre dve godine, kada ga je sa pete pozicije odabrala Minesota, ali je ostao u Španiji zbog visokog obeštećenja.

Barselona je za njega tražila četiri miliona evra, a NBA klubovi smeju da plate samo 500.000 dolara.

On je tada osvojio dve titule prvaka Španije i jednu prvaka Evrope, a obeštećenje je spalo na milion evra, što je suma za koju je moguće da se pronađe dogovor.

Rubio je sa nepunih 15 godina debitovao u prvenstvu Španije, kada je igrao za Huventud. Sa reprezentacijom je osvojio srebrnu olimpijsku medalju 2008. i zlatnu evropsku 2009. godine.

U NBA, međutim, odlazi posle verovatno najgore sezone u karijeri, u kojoj mu je prosek poena po meču pao na 6,5 i u kojoj je izgubio mesto u prvom timu Barselone.

Rubio je priznao da je mogao mnogo bolje.

"Mogao sam lično da uradim mnogo stvari bolje, ali tim je imao uspeha, a ovo je timski sport. Ne idem, međutim, u NBA zato što mi treba novi početak, već zato što mislim da sam spreman. Hoću da igram protiv najboljih na svetu", rekao je Rubio.

Minesota je prošle sezone imala učinak od 17 pobeda i 65 poraza, po čemu je bila najgora u ligi, a ekipi je jako potreban plejmejker.

"Prelazak iz pobedničkog tima u ovakav doneće promenu u pristupu. Možda se nećemo boriti za titulu, ali ćemo imati druge ciljeve. Vrlo sam voljan da uradim šta god je potrebno timu da bi što više pobeđivao", rekao je Rubio.

Minesota je već spremna za dolazak Rubija.

Ekipa je na svojoj interenet stranici postavila "fleš" stranu, na kojoj na španskom piše "Vežbajte španski. Stiže Riki Rubio", odakle posetioci mogu da odu na poseban sajt posvećen igraču ili da odu na redovnu stranicu kluba.

U prodaju su već pušteni dresovi sa brojem 9.

(Beta)

Pogledajte još