Ko finansira Mladićevu odbranu?

- Pitanje finansiranja Mladićeve odbrane, a verovatno i troškove porodice zbog odlaska u posetu optuženom, postavićemo Vladi u Beogradu, pa neka odluči da li treba ili ne da pomaže svojim građanima - kaže advokat generala Mladić, Miloš Šaljić za "Blic".

Na primedbu novinara "Blica" kako haški optuženik može da očekuje da država finansira njegovu odbranu kada se nije dobrovoljno predao, Šaljić je odgovorio sledećim rečima odgovara:

- Ni Gotovina se nije predao, pa je za odbranu od Hrvatske dobio 32 miliona evra.

Šaljić dodaje da Darko Mladić danas putuje u Holandiju i da će ocu u pritvorskoj jedinici zatvora u Sheveningenu predati spisak potencijalnih branilaca.

- Mladić bi trebalo da kaže koga sa spiska advokata želi da angažuje. Tim će biti podeljen u tri ekipe. Jednu će činiti tri-četiri branioca koji će biti sa Mladićem u Hagu, o ostale dve ekipe biće u Beogradu i Republici Srpskoj, gde će uzimati izjave svedoka i pripremati ostale potrebne dokaze. U timu će biti advokati iz Srbije i RS koji se pretežno bave krivicom, koji su kao branioci učestvovali u haškim suđenjima i koji poznaju propise i suštinu haških procesa. Među njima će se naći i bar jedan advokat iz inostranstva. Ja ću biti u beogradskom timu i koordiniraću radom advokata u Srbiji i Republici Srpskoj - iznosi Šaljić dalje za "Blic".

Po pravilima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju spisak advokata mora biti predat u roku od 30 dana od prvog pojavljivanja u tribunalu.

Pogledajte još