FINA: Ograničenja za učešće transrodnih sportista u ženskim takmičenjima

Međunarodna plivačka federacija (FINA) odlučila je danas da ograniči učešće transrodnih sportista u elitnim ženskim takmičenjima i da oformi radnu grupu sa zadatkom da za njih na nekim takmičenjima omogući "otvorenu" kategoriju.

Odluka je doneta tokom vanrednog generalnog kongresa FINA-e na marginama Svetskog prvenstva u plivanju u Budimpešti nakon što su članovi upoznati sa izveštajem radne grupe za transrodne osobe koju čine ugledne ličnosti iz oblasti medicine, pravna i sporta, prenosi Rojters.

Nova procedura će zahtevati od transrodnih takmičara da završe tranziciju do svoje 12. godine kako bi mogli da se takmiče u ženskim takmičenjima.

Odluka je usvojena sa oko 71 odsto glasova za, a o njoj su se izjašnjavali članovi 152 nacionalne federacije na kongresu u Puškaš areni u glavnom gradu Mađarske, navodi britanska agencija.

- Moramo da zaštitimo prava naših sportista da se takmiče, ali takođe moramo da zaštitimo integritet takmičara u našim takmičenjima, posebno u ženskoj kategoriji na FINA takmičenjima - rekao je predsednik FINA Husain Al-Musalam.

- FINA će uvek dočekati svakog sportistu. Stvaranje otvorene kategorije će značiti da svi imaju priliku da se takmiče na elitnom nivou. To do sada nije urađeno, tako da će FINA morati da preuzme vođstvo. Želim da se svi sportisti osećaju uključenim. u razvijanju ideja tokom ovog procesa - rekao je Al-Musalam.

Izvor: Slobodna Evropa
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još